PROMJENA KAO KONSTANTA

The Economist: Deset trendova koje ćemo pratiti u narednoj godini

Ako je 2021. bila godina u kojoj je svijet okrenuo protiv pandemije, 2022. će dominirati potreba prilagodbe novoj stvarnosti

E.Š.

Prilagođavanje novom svijetu

Foto: ARHIVA


Ako je 2021. bila godina u kojoj je svijet okrenuo protiv pandemije, 2022. će dominirati potreba prilagodbe novoj stvarnosti, kako u područjima preoblikovanim krizom (novi svijet rada, budućnost putovanja) tako i dubljim trendovima (uspon Kine, ubrzanje klimatskih promjena).

Ovo je deset tema i trendova koje treba pratiti u godini koja je pred nama.

Demokracija protiv autokracije

Američki izbori na sredini mandata i kongres Komunističke partije Kine jasno će suprotstaviti njihove suparničke političke sisteme. Što je bolje u pružanju stabilnosti, rasta i inovacija? Ovo rivalstvo će se odigrati u svemu, od trgovine do tehničke regulacije, cijepljenja do svemirskih stanica. Dok predsjednik Joe Biden pokušava okupiti slobodni svijet pod zastavom demokracije, njegova nefunkcionalna, podijeljena zemlja loša je reklama.

Od pandemija do endema

Dolaze nove antivirusne pilule, poboljšani tretmani antitijelima i više vakcina. Za vakcinisane ljude u razvijenom svijetu virus više neće biti opasan po život. Ali i dalje će predstavljati smrtonosnu opasnost u svijetu u razvoju. Osim ako se vakcinisanje ne može pojačati, covid-19 će postati samo još jedna od mnogih endemskih bolesti koje pogađaju siromašne, ali ne i bogate.

Brige o inflaciji

Poremećaji u lancu opskrbe i porast potražnje za energijom potaknuli su rast cijena. Centralni bankari kažu da je to privremeno, ali ne vjeruju im svi. Britanija je posebno izložena riziku od stagflacije, zbog nedostatka radne snage nakon Brexita i njezine ovisnosti o prirodnom plinu.

Budućnost rada

Postoji širok konsenzus da je budućnost “hibridna” i da će više ljudi provoditi dane radeći od kuće. Ali postoji mnogo prostora za neslaganje oko detalja. Koliko dana, i kojih? I hoće li biti pošteno? Istraživanja pokazuju da se žene manje žele vratiti u ured, pa bi mogle riskirati da budu zaobiđene u unaprijeđenju. Debate se također vode oko poreznih pravila i nadzora udaljenih radnika.

Novi techlash

Regulatori u Americi i Evropi godinama pokušavaju zauzdati tehnološke divove, ali još uvijek nisu narušili njihov rast ili profit. Sada je Kina preuzela vodstvo, namijenivši svojim tehnološkim firmama brutalni obračun. Predsjednik Xi Jinping želi da se fokusiraju na "duboku tehnologiju" koja pruža geostratešku prednost, a ne na neozbiljnosti poput igara i kupovine. No hoće li to potaknuti kinesku inovaciju ili ugušiti dinamiku industrije?

Na linku potražite ostalih pet.

Više o temi Trendovi

ŠARENILO
Vrijeme je za vesele ljetne uzorke

Više o:

Trendovi inflacija
NA VRH

Podijeli članak na