NAKON DRŽAVNOG UDARA

Sudanska vojska vraća na vlast svrgnutog premijera Hamdoka

Suvereno vijeće Sudana održat će vanredni sastanak prije objave sporazuma

Sudanska vojska vraća na vlast svrgnutog premijera Hamdoka. AFP

N. Aj.

21.11.2021

Sudanska vojska planira vratiti na vlast, nakon višesedmičnih nemira, premijera Abdalu Hamdoka (Abdalla) kojeg su prethodno svrgnuli u državnom udaru, kazao je za Reuters Fadlala Burma Nasir, čelnik stranke Uma.

Hamdok će biti na čelu vlade tehnokrata, a svi politički zatvorenici bit će pušteni na slobodu po sporazumu vojske s političkim strankama, kazao je Nasir koji je učestvovao u pregovorima.

Suvereno vijeće Sudana održat će vanredni sastanak prije objave sporazuma, kaže Reutersov izvor upoznat s razgovorima.

Nejasno je u kojoj će mjeri predstavnici Snage slobode i promjene, koja je prije puča dijelila vlast s vojskom, učestvovati u novoj vlasti.

Aktivističke grupe koje su organizovale proteste nakon puča tražile su od vojske da u potpunosti napusti politiku.

Nakon vojnog puča u oktobru uhapšena je većina članova vlade i čelnici provladinih stranaka.

Zapadne države osudile su puč, pozvale da se pritvoreni zvaničnici puste na slobodu i zaprijetile obustavom pomoći ako vojska ne bude ponovo dijelila vlast sa civilima.

Vlada premijera Hamdoka bila je uspostavljena nakon što je dugogodišnji bivši autoritarni predsjednik Omar al-Bašir zbačen s vlasti 2019. uslijed masovnih protesta.

Od Baširovog svrgavanja, državom je vladalo Suvereno vijeće na čelu s generalom Abdel-Fatah al-Burhanom koje je nadziralo vladu premijera Hamdoka. No, ta je podjela vlasti, zasnovana na saradnji civilnih i vojnih čelnika, od početka bila krhka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.