NOVA VLADA

Koalicioni sporazum u Njemačkoj: Podrška zemljama zapadnog Balkana

Koalicija podržava proces dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i napore za održanje dugotrajnog mira u BiH zasnovanih na očuvanju teritorijalnog integriteta

Buduća vladajuća koalicija predstavila program. AFP

Fu. M.

24.11.2021

U koalicionom sporazumu tri njemačke partije koje će formirati novu saveznu Vladu podržane su evropske integracije šest zemalja zapadnog Balkana.

U sporazumu se predlaže otvaranje prvih poglavlja sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, liberalizacija viza za  Kosovo, ali i nastavak pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom.

- Podržavamo evropske integracije šest zemalja zapadnog Balkana i u tom smislu sprovođenje neophodnih reformi za ispunjenje svih kriterija iz Kopenhagena. U tim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržavati dalje korake ka približavanju - navodi se u dokumentu.

Koalicija podržava proces dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i napore za održanje dugotrajnog mira u BiH zasnovanih na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih razlika.

U dokumentu se ističe da se, parlalelno sa pregovorima o pristupanju, kapaciteti EU za prijem novih članova moraju poboljšati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.