URAGANI I RATOVI

SAD, Kina, Britanija...koordinirano otvaraju strateške naftne rezerve: Ovo se desilo samo tri puta do sada

Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) koja se bavi praćenjem dostupnosti nafte na globalnom nivou kod najvećih ekonomija, ovo je tek četvrti put da se ovakav koordinirani potez događa otkako je agencija uspostavljena

Iz Bijele kuće, o koordiniranom potezu u kojem će uz SAD i Kinu sudjelovati i Japan, Indija, Južna Koreja te Velika Britanija. AGENCIJE

E. Š. / CNN

25.11.2021

Prije dva dana SAD je objavio kako će staviti na raspolaganje strateške rezerve nafte, oko 50 miliona barela. Jučer je sličnu mjeru odobrila i Kina što ukazuje na globalnu situaciju gdje se nastoji smiriti rast cijene nafte, ali i inflacije.

Riječ je, kako navode iz Bijele kuće, o koordiniranom potezu u kojem će uz SAD i Kinu sudjelovati i Japan, Indija, Južna Koreja te Velika Britanija, piše CNN.

Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) koja se bavi praćenjem dostupnosti nafte na globalnom nivou kod najvećih ekonomija, ovo je tek četvrti put da se ovakav koordinirani potez događa otkako je agencija uspostavljena: prije Zaljevskog rata 1991., nakon što su uragani Katrina i Rita oštetili naftna postrojenja u Meksičkog zaljeva 2005. i kao odgovor na prekid opskrbe uzrokovan ratom u Libiji 2011. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.