MINSK

Irak evakuisao skoro 2.000 migranata "zaglavljenih" između Bjelorusije i Poljske

U petak je Ministarstvo saobraćaja Iraka objavilo da je evakuisalo 608 izbjeglica

Evakuacija će se nastaviti do sutra. agencije

E. Ć. / Anadolija

28.11.2021

Irak je evakuisao ukupno 1.876 izbjeglica koji su čekali na granici između Bjelorusije i Poljske kako bi ušli u Evropu, navodi se u saopćenju kompanije ”Iraqi Airwaysa”, javlja Anadolu Agency (AA).

Evakuacija će se nastaviti do 29. novembra. U petak je Ministarstvo saobraćaja Iraka objavilo da je evakuisalo 608 izbjeglica. Generalni direktor Transportne kompanije Iraka pri Ministarstvu Abas Omran (Abbas) kazao je da je evakuacija protekla bez problema.

- Dva čarter leta uspješno su obavila evakuaciju s Aerodroma 'Minsk' na aerodrome u Erbilu i Bagdadu, nakon što su dobili službena odobrenja od iračkih i bjeloruskih vlasti - rekao je Omran.

U saopćenju se navodi da je izbjeglice evakuisao "Iraqi Airways". Irak je također 18. novembra objavio evakuaciju 430 svojih državljana. Od avgusta, Litvanija, Latvija i Poljska, države Evropske unije koje graniče s Bjelorusijom, registrovale su dramatično povećanje broja neregularnih prelaza granice.

Do sada ove godine, više od 8.000 ljudi pokušalo je ući u evropski blok preko granice Bjelorusije i EU-a, što je znatno više u odnosu na samo 150 lani. Iz Evropske unije tvrde da Bjelorusija dolazi do potencijalnih putnika preko naizgled zvaničnih kanala, uključujući diplomatske misije i turističke agencije, i poziva ih nudeći im vize. Zatim ih navodno vode do granice EU-a.

Od prošle sedmice najmanje 2.000 osoba, među kojima su žene i djeca, nalazilo se u bjelorusko-poljskom graničnom području u teškim uslovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.