POTVRDILA PREMIJERKA

Švedska ne planira u NATO

Naše neučešće u vojnim savezima dobro služi našoj zemlji i doprinosi stabilnosti i bezbjednosti u sjevernoj Evropi. Švedska neće podnijeti zahtjev za članstvo u NATO, rekla je Anderson

E. Ć. / Srna

Anderson: Švedska neće zauzeti pasivan stav ako neka druga nordijska zemlja ili država članica EU pretrpi katastrofu ili napad

Foto: agencije


Švedska ne planira da se pridruži NATO-u, izjavila je danas premijerka te zemlje Magdalena Anderson (Andersson), predstavljajući politiku nove vlade.

- Naše neučešće u vojnim savezima dobro služi našoj zemlji i doprinosi stabilnosti i bezbjednosti u sjevernoj Evropi. Švedska neće podnijeti zahtjev za članstvo u NATO - istakla je ona.

Ona je rekla da Švedska neće zauzeti pasivan stav ako neka druga nordijska zemlja ili država članica EU pretrpi katastrofu ili napad. 

- Očekujemo da će ove zemlje postupiti na isti način ako Švedska bude pogođena - navela je Anderson u saopćenju objavljenom na veb stranici švedske vlade.

Andersonova je, također, rekla da će Švedska ojačati svoju odbrambenu saradnju sa Finskom i drugim nordijskim susjedima u okviru EU, uz produbljivanje partnerstva sa NATO i SAD. Švedski parlament je jučer izglasao lidera Socijaldemokratske partije Magdalenu Anderson, čime je postala prva žena premijer u zemlji, nakon što je prvo glasanje završilo neuspjehom oko nacrta budžeta koji je predložila prethodna švedska vlada.

Više o temi Švedska

NA VRH

Podijeli članak na