NOVI SOJ KORONE

U Americi potvrđen prvi slučaj omikrona

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena je krajem novembra uvela restrikcije za putnike koji dolaze s juga Afrike

N. Aj.

U SAD potvrđen prvi slučaj omikrona

Foto: Agencije


U SAD zabilježen je prvi slučaj zaraze omikronom, novom varijantom koronavirusa.

Kako javlja Associated Press, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, omikronom je zaražena osoba u saveznoj državi Kaliforniji.

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) je krajem novembra uvela restrikcije za putnike koji dolaze s juga Afrike, gdje je omikron prvi put identificiran. U toj se državi ubrzano širi, a niz slučajeva zabilježen je i u okolnim zemljama.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) poduzima korake kako bi dodatno poostrožio pravila za testiranje putnika koji dolaze iz inostranstva. To uključuje i testiranje svih putnika u periodu od najviše 24 sata prije ukrcavanja na let za SAD, neovisno o tome jesu li vakcinaciju ili ne. CDC razmatra i obavezno testiranje po dolasku u SAD, navodi AP.

Dužnosnici su priznali da takvim mjerama žele samo kupiti vrijeme dok znanstvenici ne utvrde je li omikron zarazniji od varijante delta, koja je trenutno najdominantnija u svijetu. Znanstvenike zanima i kakve simptome uzrokuje omikron. Sve te informacije trebale bi biti poznate u roku od dva tjedna. 

NA VRH

Podijeli članak na