OBJAVILA ECB

Prozori, vrata i mostovi arhitektonskih stilova idu u zaborav: Mijenja se izgled novčanice eura

ECB želi imati novi dizajn novčanica i to u naredne tri godine, a razlog promjene je, kako su naveli, želja da ih novčanice učine bliže Evropljanima različite dobi i porijekla

Lagard: Promjena nakon 20 godina. ecb

E. Ć.

7.12.2021

Evropska središnja banka (ECB) objavila je kako planira redizajnirati novčanice eura. ECB želi imati novi dizajn novčanica i to u naredne tri godine, a razlog promjene je, kako su naveli, želja da ih novčanice učine bliže Evropljanima različite dobi i porijekla.

Kako su naveli, fokusne grupe ECB-a će prikupiti prijedloge o temama novih novčanica u 19 zemalja koje su do sada uvele euro. To znači da će novi dizajn novčanice zamijeniti prozore, mostove i vrata arhitektonskih stilova koji su krasili novčanice eura od 2002. godine, kada je on uveden, piše "Reuters".

- Nakon 20 godina vrijeme je da preispitamo izgled naših novčanica kako bismo ih približili Evropljanima različite dobi i porijekla - rekla je Kristin Lagard (Christine Lagarde), predsjednica ECB-a.

Inače, savjetodavna grupa se sastoji od stručnjaka iz svake države eurozone, koji će napraviti uži izbor tema, te ga dostaviti Upravnom vijeću ECB-a, koje će zatražiti i mišljenje javnosti. Nakon dodatnog javnog savjetovanja, Upravno vijeće donijet će konačnu odluku do 2024. godine, prenosi "Index".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.