PREMIJER SLOVENIJE

Janša potvrdio prvi slučaj zaraze omikronom u Sloveniji

Janša: U zadnja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.712 novozaraženih. twitter

E. Ć.

14.12.2021

Premijer Slovenije Janez Janša potvrdio je prvi slučaj zaraze nove varijante koronavirusa, omikron, u toj zemlji. 

Trend smirivanja epidemije je prošle sedmice usporio, ali je sekvencioniranjem otkriven omikron, potvrdio je Janša prilikom nastupa u parlamentu pred početak redovne sjednice, ne iznoseći pojedinosti, a govoreći o djelovanju svoje vlade u vrijeme epidemije koronavirusa i teškoćama s kojim se susretala tokom svog mandata. 

U zadnja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.712 novozaraženih, svaki treći test je bio pozitivan, a umrlo je 11 ljudi, objavio je Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Po ocjeni te ustanove u Sloveniji je trenutno 21.362 aktivnih zaraza. Sedmodnevni prosjek infekcija u jednom danu iznosi 1.352, dok je 14-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika pala na 1.013.

Epidemijski podaci su u blagom silaznom trendu, no bolnicama je još uvijek 817 pacijenata, pa se ocjenjuje da je zdravstveni sistem epidemijom još uvijek preopterećen.

Na intenzivnim je odjelima 235 pacijenata, znatno manje od vrha četvrtog vala kad ih je bilo 291. No, za veće popuštanje mjera po uspostavljenoj ljestvici relaksacije mjera taj broj treba spustiti na manje od sto, upozoravaju epidemiolozi, prenosi "Hina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.