MULTIMILIJARDER

Bil Gejts: Kada Omikron jednom prođe kroz zemlju, onda bi u ostatku godine trebalo da bude mnogo manje slučajeva

Većina teških slučajeva bit će nevakcinisani ljudi, istakao je

H. J. I.

Bil Gejts

Foto: Arhiva


Bil Gejts (Bill Gates), multimilijarder i osnivač Microsofta, na svom zvaničnom Twitter profilu odgovorio je predsjedateljici globalnog javnog zdravstva Univerziteta Edinburgh Devi Sridhar na pitanje kako i kada će se završiti pandemija koronavirusa. 

- Kako zemlje budu doživljavale svoje Omicron talase, njihovi zdravstveni sistemi će biti pred novim izazovom. Većina teških slučajeva bit će nevakcinisani ljudi. Kada Omicron jednom prođe kroz zemlju, onda bi u ostatku godine trebalo da bude mnogo manje slučajeva, tako da se Covid može više tretirati kao sezonski grip - napisao je Gejts. 

Gejtsova izjava podsjeća na izjavu dr. Entonija Faučija (Anthony Fauci), vrhunskog američkog stručnjaka za zarazne bolesti, koji je ove sedmice rekao da će varijanta Omicron "pronaći gotovo svakoga".

Između prirodnog imuniteta koji se stvara od zaraze i preživljenog COVID-a, mnogo veće stope cijepljenja i sve veće dostupnosti lijekova za liječenje najtežih slučajeva COVID-a, SAD su možda na rubu prijelaza iz pandemije u endemiju.

- Možda smo sada na pragu toga. Posve je moguće - rekao je Fauči. 

NA VRH

Podijeli članak na