SVE ZBOG PREGLEDA

YouTuber Trevor Džejkob optužen da je namjerno srušio svoj avion

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) je otvorila istragu kako bi utvrdili što je zapravo napravio

Trevor Džejkob. Agencije

H. J. I.

22.1.2022

YouTuber i bivši olimpijski snouborder Trevor Džejkob (Jacob) optužen je da je namjerno srušio svoj avion zbog broja pregleda na ovoj popularnoj društvenoj mreži. Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) je otvorila istragu kako bi utvrdili što je zapravo napravio, prenose američki mediji.

Džejkob je od ranije bio predmetom kritika na društvenim mrežama nakon što je objavio video na YouTubeu na kojem je skočio padobranom iz aviona Taylorcraft BL64 i snimio ga kako pada u brda Nacionalne šume Los Padres u blizini Cuyame u Kaliforniji.

Naime, tokom leta motor Taylorcrafta je navodno izgubio snagu, ugasio se i nije se mogao ponovno pokrenuti. Džejkob zatim usmjerava avion prema dolje i iskače, šaljući prazan avion prema tlu.

On se nastavio snimati, te dok se spuštao je izjavio: 

- Zato uvijek letim s padobranom. 


Farmer mu spasio život

Nakon toga je prošetao do olupine aviona i pješačio sve dok ga jedan farmer, za kojeg kaže da mu je spasio život, nije pronašao.

Video cijelog događaja Džejkob je objavio na svom YouTube kanalu gdje je odmah počeo skupljati preglede i brzo dostigao milion. Također je prikupio više od 5.000 komentara, od kojih su ga mnogi prozivali da je lažirao nesreću. Komentari na video su u međuvremenu isključeni.

Važno je napomenuti da neki sumnjaju da je video koji je trenutno na njegovom nalogu skraćena verzija onoga što je izvorno preneseno. Međutim, nekoliko segmenata može se pronaći kada se pogledaju drugi videozapisi koji su prenijeli YouTuberi i kritikuju pilotovo postupanje u situaciji.

Za početak, prvi komentar o Džejkobu koji "uvijek nosi padobran" objašnjava kako je to pogrešno. Nekoliko njegovih kolega YouTubera potom je pregledalo videa koji je objavio, a gdje leti i primijetili su da ne mogu pronaći još jedan na kojem bivši olimpijski sportista nosi padobran dok leti, a kamoli sportski padobran kakav je nosio na videu.


Komentari na društvenim mrežama. Screenshot

Slučaj istražuju federalci

Iz videa su odabrane i druge čudne stavke, poput isključenog ventila za odabir goriva i kamere okrenute prema instrumentu koja se gasi neposredno prije nego što se pojavi problem s motorom. Pojedinci također ističu da mu mikrofon nije priključen, da nije imao razloga pješačiti do svog avion ako u njemu nije imao zalihe za hitne slučajeve.

Sada će o tome je li pad aviona bio lažan odlučiti federalci.

Avion Taylorcraft BL64 kupljen otprilike mjesec dana prije nesreće kad je Džejkob navodno rekao prethodnom vlasniku da će "učiniti nešto posebno" s avionom, ali nije precizirao šta tačno. Pokrenuta je istraga, a federalci su začuđeni što su sve neki sposobni uraditi da bi si podigli popularnost na mrežama, pa čak i srušiti avion. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.