KIJEV

Zelenski dočekao Erdoana uz najviše državne počasti

Nakon sastanka, očekuje se da će dvojica lidera održati konferenciju za novinare

E. Ć. / Anadolija

3.2.2022

Svečani doček za Erdoana u Kijevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan)doputovao je danas u zvaničnu posjetu Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, gdje ga je u palati "Marinskiy" uz najviše državne počasti dočekao predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky), javlja Anadolu Agency (AA).



Erdoan posjetio Spomenik neznanom junaku

Erdoan je u zvaničnu posjetu Kijevu stigao na poziv predsjednika Zelenskog. 

Predsjednik Turske je u okviru zvanične posjete prvo položio vijenac na Spomenik neznanom junaku u Kijevu u znak sjećanja na poginule u Drugom svjetskom ratu, a potom ga je u predsjedničkoj palati dočekao Zelenski.

Nakon sastanka, očekuje se da će dvojica lidera održati konferenciju za novinare.

Sastanak Strateškog vijeća

Erdoan će također prisustvovati desetom sastanku Strateškog vijeća Turske i Ukrajine. Na sastanku će biti razmotreni odnosi Turske i Ukrajine na nivou strateškog partnerstva, a trebalo bi se razgovarati i o mogućnostima daljeg jačanja saradnje između dvije zemlje, te razmijenjena mišljenja o regionalnim i međunarodnim temama.

U delegaciji Turske koja je doputovala u Ukrajinu još se nalaze supruga predsjednika Emine Erdogan, ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu (Cavusoglu), ministar odbrane Hulusi Akar, ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu), ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, šef Ureda za odbrambenu industriju pri Uredu turskog predsjednika Ismail Demir, šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahretin Altun i glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.