KONVOJ SLOBODE

Kamiondžije već 11 dana blokiraju Otavu

Trudoa je s porodicom premješten na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga

Protesti počeli kao okupljanje protiv mjera za javno zdravlje. Agencije

A. Č. / AFP

8.2.2022

Kanadsku prijestolnicu Otavu već 11 dana paralizira "Konvoj slobode", koji je započeo kao pokret protiv obveznog cijepljenja kamiondžija koji prelaze granicu, a pretvorio se u okupljanje protiv mjera za javno zdravlje i vlade premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau).

- To mora prestati - rekao je jučer na raspravi u parlamentu, nakon što je sedam dana proveo u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

Uznemiravanje stanovnika

- Ovo je priča o zemlji koja je prošla kroz pandemiju tako što je bila ujedinjena, a par ljudi koji viču i mašu svastikom ne definira tko su Kanađani - rekao je kanadski premijer, koji nije ostao odgovarati na pitanja zastupnika.

- Stanovnici Otave ne zaslužuju da ih se uznemirava u njihovim kvartovima, da budu izloženi inherentnom nasilju svastika i konfederacijskih zastava ili da ih se vrijeđa samo zato što nose maske - rekao je.

Trudoa je s porodicom premješten na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga, a konzervativci ga smatraju krivcem za podjelu u zemlji.

Višednevni protesti u glavnom gradu uglavnom su mirni, ali su se stanovnici centra Otave pobunili na zvuk sirena i često trubljenje, pa je kanadski sudac donio privremenu zabranu trubljenja u centru glavnog grada, dok je policija zaplijenila tisuće litara goriva kako bi suzbila prosvjede.


Policija je izdala više od 1.000 kazni

Glasno i neprestano trubljenje kamionskih sirena postalo je jedna od ključnih značajki pokreta protiv obaveznog vakcinisanja, ali sudac Hugh McLean sada je zabranio korištenje sirena idućih 10 dana.

Policija je izdala više od 1.000 kazni zbog pretjerane buke, korištenja pirotehnike, neoprezne vožnje i prometnih prekršaja. Na prosvjedima je za vikend bilo oko 1.000 kamiona i 5.000 prosvjednika, objavila je policija. To je znatno manje nego vikend prije, kada je na prosvjedima bilo oko 3.000 kamiona i više od 10.000 prosvjednika.

Policija istovremeno ima problema s pronalaskom dovoljno vozila koja su u stanju odvući teške kamione s ulica. Veliki dio privatnih kompanija odbija učestvovati zbog straha za svoj posao, pa policija pokušava pronaći vozila za tegljenje kamiona koja su u vlasništvu obližnjih općina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.