"TEŠKA I HITNA SITUACIJA"

Rusija napala Ukrajinu usred sastanka Vijeća sigurnosti UN-a

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres novinarima je, nakon sastanka Vijeća kazao da je to bio "najtužniji trenutak" u njegovih više od pet godina na ovoj dužnosti

Vijeće sigurnosti pokušava pronaći mirno rješenje. Agencije

A. Č.

24.2.2022

Sjedinjene Američke Države i ostale članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda osudile su odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu na sjednici 15-članog tijela u Njujorku, održanoj u isto vrijeme kad je Putin objavljivao odluku.

- Tačno u trenutku kada smo se okupili na sastanku Vijeća sigurnosti pokušavajući pronaći mirno rješenje, Putin je donio odluku o ratu, izražavjući prezir prema Vijeću. Ovo je teška i hitna situacija - rekla je američka veleposlanica Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield).

U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, emitiranom u isto vrijeme kada je Vijeće sigurnosti UN-a započelo sastanak u Njujorku, Putin je najavio svoju vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini. Ruske snage ispalile su projektile na nekoliko ukrajinskih gradova i iskrcale trupe na njezinu južnu obalu.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) novinarima je, nakon sastanka Vijeća kazao da je to bio "najtužniji trenutak" u njegovih više od pet godina na ovoj dužnosti te je apelirao: 

- Predsjedniče Putine, u ime čovječanstva vratite svoje snage u Rusiju - te je dodao: 

- Ovaj sukob mora odmah prestati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.