PODRŠKA UKRAJINI

Muzej voštanih figura uklonio Putinovu statuu, žele je zamijeniti sa figurom Zelenskog

Po prvi put u historiji muzeja povlačimo statuu zbog historijskih događaja koji su trenutno u toku - rekao je direktor muzeja Iv Delomo za radio France Bleu

Znak protesta protiv Putinove invazije na Ukrajinu. AFP

A. Č. / AFP

3.3.2022

Muzej Greven u Parizu uklonio je voštanu figuru ruskog predsjednika Vladimira Putina u znak protesta protiv njegove invazije na Ukrajinu i nakon što su je posjetioci oštetili tokom vikenda.

Statua, koja je nastala 2000. godine, premještena je u skladište do daljnjeg i muzej razmatra da je zamijeni statuom ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, piše Rojters.

- Danas više nije moguće predstaviti lik poput njega... po prvi put u historiji muzeja povlačimo statuu zbog historijskih događaja koji su trenutno u toku - rekao je direktor muzeja Iv Delomo za radio France Bleu.


Tokom vikenda statua je pretrpjela napade posjetilaca i izgledala je razbarušeno, rekao je on.

- S obzirom na ono što se dogodilo, mi i naše osoblje ne želimo da mu svakodnevno popravljamo frizuru i izgled -  rekao je Delhommeau.

Portparol muzeja rekao je da nije jasno pod kojim okolnostima bi se statua mogla vratiti.

Upitan ko bi sada mogao da zamijeni Putina na praznom mjestu između statua predsjednika SAD Džoa Bajdena i predsjednika Kine Si Đinpinga, Delhomo je rekao da bi to mogao biti ukrajinski Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.