ZAHTJEV ODBORU

Evropski političari traže da Volodimir Zelenski bude nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Vjerujemo da je sada vrijeme da pokažemo građanima Ukrajine da je svijet na njihovoj strani – navodi se u pismu

Zelenski: Borba za demokratiju. Arhiv

Al.B.

18.3.2022

Više od 30 evropskih političara uputila je prijedlog Nobelovom odboru da se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nominira za Nobelovu nagradu za mir u 2022. godini. Političari iz Estonije, Nizozemske, Rumunije, Velike Britanije, Švedske, Bugarske, Njemačke, Slovačke i Belgije, među kojima su i aktivni i bivši parlamentarci i ministri, traže da se postupak nominacija ponovo otvori i produži do 31. marta kako bi se omogućila nominacija Zelenskog.

- U svjetlu historijskih događaja bez presedana, s poštovanjem pozivamo Odbor za Nobelovu nagradu za mir da ponovo otvori i razmotri nominaciju za 2022. Upravo sada i diljem svijeta svi demokratski građani postavljaju isto pitanje: Šta možemo učiniti da podržimo narod Ukrajine? Vjerujemo da je sada vrijeme da pokažemo građanima Ukrajine da je svijet na njihovoj strani – navodi se u pismu.

Evropski političari dodaju da je zahtjev opravdam zbog trenutne situacije, te navode da je “naša demokratska dužnost suprotstaviti se autoritarizmu i podržati ljude koji se bore za demokratiju”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.