PRENOSIMO

Sberbank prodaje udjel u Fortenovi

Neslužbeno se saznaje da je ozbiljno zainteresiran kupac mađarskog investicijskog fonda Indotek grupa

Ekonomske sankcije Rusiji uzimaju danak. Agencije

A. K. / Jutarnji

18.3.2022

Ekonomske sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu ipak će utjecati na vlasničku strukturu najveće hrvatske kompanije. Kako saznaje Jutarnji list od izvora u investicijskoj zajednici, ruska državna banka Sberbank na pragu prodaje svog udjela u Fortenovoj grupi. Sberbank posjeduje oko 40 posto vlasništva u Fortenovi, najvećem trgovcu i proizvođaču hrane na području jugoistočne Evrope, taj je dio stekla kao kreditor koncerna Agrokor, kompanija koja je kroz kompleksan proces restrukturiranja i prinudne uprave transformirana u današnjoj Fortenova grupi. 

Da je proces prodaje započeo, Jutanjem listU je službeno potvrđeno i iz Fortenova grupe tvrdnjom da je "započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju udjela u kompanijama", ali odbijajući otkriti bilo kakve dodatne detalje.

Iako su iz Sberbanke kontinuirano naglašavali da nemaju dugoročnih ambicija ostanka u vlasničkoj strukturi Fortenove, moguća prodaja udjela u ovom trenutku ipak se može smatrati posljedicom sankcija kojima su izložene ruske banke, a koje bi u budućnosti mogle biti proširene i na Sberbank.

Finansijski konglomerat

Kako objašnjavaju upućeni izvorI, takav scenarij doveo bi Sberbank u situaciju da bi njena imovina izvan Rusije bila zamrznuta, dok je s druge strane moguće da bi takav scenarij imao i negativan učinak na samo poslovanje Fortenove. Teoretski, kada bi sankcije Sberbank bile proširene na način da je imovina banke na području Evropske unije blokirana, bilo bi blokirano i proces upravljanja Fortenova Grupom, jer je regulativa o upravljanju trgovačkim društvima u Nizozemskoj (gdje je Fortenova formalno registrirana) u nizu odluka zahtijeva dvotrećinsku većinu pri donošenju odluka na Skupštini dioničara. Bez Sberbankovih glasova, većina je teoretski nemoguće postići. U tom kontekstu prodaja je logičan potez Sberbanke i iz perspektive budućnosti Fortenova Grupe, pod uslovom da se nađe adekvatan kupac.

Iako odluka o prodaji očito još nije donesena te se može pretpostaviti da se vode razgovori s nekoliko mogućih kupaca, neslužbeno se saznaje da je ozbiljno zainteresiran kupac mađarskog investicijskog fonda Indotek grupa, u većinskom vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jellineka. 

Radi se o grupaciji koja upravlja imovinom u vrijednosti većoj od tri milijarde eura. Prema podacima s njezine internetske stranice, Indotek grupa je financijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, ali i logistici i prijevozu. Kompanija zapošljava 380 ljudi, sjedište joj je u Budimpešti te ima 12 podružnica širom zemlje, kao i vlastite urede u Španiji, Italiji, Rumuniji, Poljskoj, Grčkoj i Hrvatskoj.

Konsolidovano poslovanje

Otkupi li Sberbankov udjel, Indotek bi postao najveći pojedinačni dioničar Fortenove, ali bi, kao i Sberbank do sad, za donošenje ključnih odluka o poslovanju kompanije morao tražiti saglasnost dvoje preostalih velikih dioničara - hrvatskog poduzetnika Pavla Vujnovca (vlasnika Enna grupe) i ruske državne VTB banke koja drži 7 posto udjela u Fortenovi, a trenutno je podvrgnuta sankcijama.

Iz Fortenova grupe su u više navrata od početka rata u Ukrajini naglašavali da sankcije ruskim bankama ne utječu na poslovanje kompanije, a glavni izvršni direktor kompanije Fabris Peruško nedavno je taj stav dodatno osnažio objašnjenjem da su struktura kapitala i likvidnost Fortenova grupe stabilni, njezino financiranje osigurano kroz američku investicijsku kompaniju HPS Investment Partners, poslovanje se odvija preko domaćih, lokalnih banaka na tržištima na kojima posluje Fortenova grupa.

Činjenica je da je finansijsko stanje Fortenova grupe posljednjih godina bitno poboljšano, kompanija omjer duga i operativnog dobiti (EBITDA) smanjena je sa 7,2 na blizu 4 puta, kroz pripajanje Mercatora konsolidirano je poslovno maloprodajno poslovanje, a Fortenova je zadržala i status najvećeg regionalnog proizvođača mesnih prerađevina, ulja i pića. U tom kontekstu, stvoreni su uslovi za daljnji iskorak u ključnim segmentima poslovanja, dok je s druge strane, prema neslužbenim informacijama, pokrenut i proces moguće prodaje Fortenovina poljoprivrednog biznisa, gdje se kao zainteresirani kupci navodno pojavljuju hrvatski investicijski fondovi.


Izlazak iz vlasništva

U tim okolnostima jasno je da dolazak novog najvećeg dioničara treba gledati u kontekstu daljnje perspektive Fortenove. Načelno govoreći, dolazak investitora iz Mađarske može biti zanimljiv ako ta kompanija ima mogućnosti Fortenovi otvoriti jači pristup mađarskom tržištu koje predstavlja prirodni prostor za širenje njezinih domicilnih tržišta. 

Indotek grupa kao vlasnik niza trgovačkih centara i nekretnina u Mađarskoj ima logičan interes u širenju maloprodajnog biznisa, a kompanija već neko vrijeme pregovara o regionalnom partnerstvu s francuskom multinacionalnom maloprodajnom tvrtkom Auchan, inače poznatim brendovima Decathlon, Orsay i Pimkie. Mogu li tu Fortenova i Indotek ostvariti korist kroz kombiniranje nekretninskih resursa, pregovaračku poziciju globalnim dobavljačima ili neki drugi sinergijski efekt,

Takvi procesi u pravilu traju mjesecima, no s obzirom na razvoj situacije u Ukrajini i očiti interes Sberbanke da što prije izađe iz vlasništva u Fortenovi, moguće je da će transakcija prodaje 40 posto dionica u najvećoj hrvatskoj kompaniji biti sklopljena i puno prije nego što bi se to inače očekivalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.