DUŽINE 4.608 METARA

Turska otvorila najduži viseći most na svijetu

Prema našim predviđanjima, ovaj projekat će donijeti našoj ekonomiji 5,3 milijarde eura, 118.000 novih radnih mjesta te 2,4 milijarde eura nacionalnom dohotku, rekao je Erdoan

E. Ć. / Anadolija

18.3.2022

Svečano otvorenje mosta Canakkale 1915 - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je svečano otvorio most "Canakkale 1915", još jedan u nizu turskih megaprojekta, koji je najduži most srednjeg raspona u svijetu, prvi na Dardanelima i ukupno četvrti most na turskim moreuzima koji povezuje Evropu i Aziju, javlja Anadolu Agency (AA).

Most Canakkale 1915 dug je 4.608 metara i ima najduži raspon na svijetu, koji se između dva glavna pilona, visoka 318 metara, proteže do dužine od čak 2023 metra. Radi se o najdužem mostu srednjeg raspona u svijetu.

Most "Canakkale 1915" otvoren je na Dan sjećanja na šehide i 107. godišnjicu pomorske pobjede u Canakkaleu koja se obilježava 18. marta, a ceremoniji je, osim Erdoana, prisustvovao veliki broj domaćih i stranih zvanica, među kojima i južnokorejski premijer Kim Bu kijum (Boo-kyum), potpredsjednik Turske Fuat Oktaj (Oktay), predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop, ministri, brojni zvaničnici, zvanice i gosti.

- Turska je iza sebe ostavila Japan i postala zemlja koja ima most s najdužim srednjim rasponom u svijetu. Znate li kolika će biti ušteda naše zemlje godišnje u pogledu vremena, potrošnje goriva i smanjenja emisije ugljika ovom investicijom, 415 miliona eura. Prema našim predviđanjima, ovaj projekat će donijeti našoj ekonomiji 5,3 milijarde eura, 118.000 novih radnih mjesta te 2,4 milijarde eura nacionalnom dohotku - poručio je Erdoan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.