ISPOVIJEST

Teško bolestan Irac pomagao na ukrajinskoj granici: Ni trenutak se nisam dvoumio o putu

Ne mogu kontrolisati rak, ali mogu ono što radim, kamo idem i s kim ću biti, rekao je O'Leri

Don O'Leri. SCREENSHOT: YOUTUBE

S. S. / dpa

3.4.2022

Don O'Leri (O'Leary), 64-godišnji Irac s rakom u terminalnom stadiju, na poljsko-ukrajinskoj granici pomagao je izbjeglicama koji bježe od ruskog napada. O'Leri, poznata ličnost u Korku, proputovao je 2500 kilometara do graničnog prijelaza kod Medike, nakon što je od lokalne zajednice prikupio 24 hiljade eura pomoći.

Direktor Cork Life Centre-a, organizacije koja obrazuje marginalizirane mlade, O'Leri ni trenutak se nije dvoumio o svom putovanju, uprkos dijagnozi. 

- Ne mogu kontrolisati rak, ali mogu ono što radim, kamo idem i s kim ću biti - rekao je za agenciju dpa.

Putin je fašista

O'Leriju je u februaru 2021. dijagnosticiran rak pluća i prvobitno mu je "dato" osam do 12 mjeseci života. "Svi su me pitali jesam li lud, a odgovor na to vjerovatno je potvrdan", rekao je Irac o odluci da ode na istok Evrope. 

Na granicu je stigao 22. marta s još četiri volontera, a u Kork se vratio prije nekoliko dana. 

- Volim kada mogu učiniti nešto što je važno i što pomaže zajednici. A ovo je upravo to - rekao je Irac.

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da je "fašist". Posebno ga je pogodilo što su milioni Ukrajinaca izbjegli. 

Evropa nema jednak tretman

- Ostavljaju za sobom dom. Možda se nikada neće vrati. To te pogađa, spakiraš život u tri kofera. Žene i djeca. U svakom ratu oni najgore prođu - smatra on.

O'Leri upozorava na razliku u prihvatu ukrajinskih izbjeglica u Evropi u odnosu na pripadnike drugih naroda koji bježe od ratova. 

- Volio bih da su jednako učinili za Sirijce, Afganistance, jer kakva je razlika između Sirijaca i Ukrajinaca - zapitao se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.