SVIJET

Referendum u Meksiku: Glasali o ostanku predsjednika na funkciji

Glasanje je podstaklo spekulacije da bi referendum mogao da otvori vrata za produženje ograničenja predsjedničkog mandata u zemlji u kojoj je šefu države dozvoljeno da služi samo jedan šestogodišnji mandat

Meksički predsjednik. TWITTER

Avaz.ba

11.4.2022

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, koji je na vlasti od decembra 2018., arhitekta je prvog takozvanog referenduma o opozivu u modernom Meksiku, a kritičari i pristalice očekuju da će lako pobijediti, prenio je Reuters.

Glasanje je podstaklo spekulacije da bi referendum mogao da otvori vrata za produženje ograničenja predsjedničkog mandata u zemlji u kojoj je šefu države dozvoljeno da služi samo jedan šestogodišnji mandat, navode oni.

Lopez Obrador je negirao da želi da produži svoj mandat. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će izlaznost vjerovatno pasti ispod praga od 40 posto koji je potreban da bi glasački listići postali obavezujući, iako se danas na biračkim mestima u Meksiko Sitiju pojavio veliki broj birača.

- Demokratija mora da postane navika u Meksiku - rekao je predsjednik Meksika okupljenima nakon što je izašao iz glasačke kabine i dodao da niko ne smije da zaboravi da su ljudi ti koji vladaju.

Lopez Obrador je rekao da će poštovati rezultat bez obzira na izlaznost, što je ujedno i test njegove snage uoči izbora za guvernere saveznih država koji će biti održani u junu, navodi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.