LOKALNI IZBORI

Šta znamo o stranci Sinn Fein koja postaje najveća u skupštini Sjeverne Irske

Oni će u novom sazivu sjevernoirskog parlamenta imati 27 mjesta, dok će odmah iz njih biti do sada dominantna unionistička DUP stranka

Sinn Fein, nekad političko krilo paravojne IRA-e. Agencije

H. J. I.

7.5.2022

Sinn Fein (Féin) će prvi put postati najveća stranka u skupštini Sjeverne Irske, javljaju britanski mediji. Ovo je prvi put otkako je formirana Sjeverna Irska prije tačno stotinu godina i četiri dana da će stranka koja se zalaže za ujedinjenje irskog otoka imati vlast na sjeveru. 

Sinn Fein će u novom sazivu sjevernoirskog parlamenta imati 27 mjesta, dok će odmah iz njih biti do sada dominantna unionistička DUP stranka. Prema najavama iz Sinn Féina Michelle O'Neil će postati prva nacionalistička prva ministrica Sjeverne Irske u historiji.


Historijski trenutak

Predsjednica Sinn Feina i donedavna liderka opozicije Meri Lu Mekdonald (Mary Lou McDonald) u prvim satima nakon održanih izbora u četvrtak za CNN je kazala kako je ovo historijski trenutak ne samo za njenu stranku nego i za cijeli irski otok.

- Mislim, sigurno nešto više od jednog stoljeća od političara, sada svjedočimo ogromnim, seizmičkim promjenama širom ostrva Irske na jugu i sjeveru, i današnjim izborima rezultat je seizmički Sinn Fein se pojavljuje kao najveća stranka. Najvjerovatnije ćemo izaći kao stranka sa najviše mandata i na korak smo, kao što ste rekli da po prvi put imamo nacionalističkog republikanskog prvog ministra.

A značaj toga je u tome što je sjever, kada je naše ostrvo podijeljeno prije više od jednog vijeka, projektovan tako da ima trajno ugrađenu unionističku većinu. Drugim riječima, osmišljen je da zadrži nacionaliste i republikance podalje. Pa ipak, evo nas danas u jednom, zaista historijskom trenutku i trenutku velike nade, jer ono što izbori govore je da nema funkcije van domašaja bilo koga, da smo svi jednaki i da ljudi svih politička uvjerenja imaju jednaku priliku da se bore na izborima za pobjedu i zauzimanje najviše funkcije u apetitu za promjene u cijeloj Irskoj je samo popravak.

Kao što znate, mi smo pretrpjeli podjele i sukobe, i rat. Imali smo veoma, veoma teške dane. Još uvijek imamo zadatak da radimo na izgradnji pomirenja i da idemo ka napredovanju. Prešli smo dug. Ispunjena sam optimizmom i nadom. Danas je trenutak velike nade za nas - kazala je Mekdonald.


Još jedan referendum

Mekdonald i njene kolege najavljuju ono čega se boje u Londonu, a to je borba s još jednim referendumom za nezavisnost u okviru Velike Britanije. Tako bi se Škotskoj koja već dugo najavljuje drugi referendum uskoro mogla pridružiti i Sjeverna Irska.

- Vjerujem da ćemo u ovoj deceniji svjedočiti ustavnim promjenama na irskom ostrvu i odlučno tvrdim da će ta promjena biti u potpunosti mirna, potpuno demokratska i uredna. Dakle, govorili smo vladi u Dablinu i zaista u Londonu da pripreme za ustavne promjene u Irskoj moraju početi sada, mislim, neće biti nagrade za bilo koga, bez obzira na njihovu političku pripadnost, za zabijanje glave u pijesak. Moramo biti svjesni činjenice da je promjena u toku i također moramo biti svjesni ogromnih ekonomskih, društvenih i kulturnih mogućnosti koje će nam se na ostrvu Irskoj pružiti nama kao ostrvu nacije u narednim godinama. I zaista želim da iskoristimo te prilike i da svi koji ovo ostrvo nazivaju domom imaju koristi od te promjene - stava je Mekdonald.

Ostaje za vidjeti kako će ovi rezultati koji stižu iz Belfasta, ali i rezultati izbora u Engleskoj, Škotskoj i Velsu na lokalnoj razini uticati na političku sudbinu aktuelnog britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson). Prema rezultatima u Engleskoj Džonsonovi Konzervativci izgubili su neka od najjačih uporišta pogotovo u Londonu, a koja su držali bez imalo opozicije proteklih više od četiri decenije. Analiza izbornih rezultata i potezi političkih partija mogli bi se desiti već početkom iduće sedmice kada započinje novo zasjedanje britanskog parlamenta koje bi tradicionalno trebala otvoriti kraljica Elizabeta II.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.