SASTANAK U NJUJORKU

Blinken sa Čavušoluom: Rat u Ukrajini pokazao kako SAD i Turska trebaju još bolje sarađivati

Zahvalni smo na solidarnosti koju je Turska pokazala i koju smo pokazali u ovom procesu, rekao je Blinken

Mevlut Čavušolu i Entoni Blinen. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

18.5.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) zahvalio je Turskoj na solidarnosti koju pruža ratom pogođenoj Ukrajini te kazao da su Sjedinjene Američke Države (SAD), Republika Turska i svi saveznici pokazali odlučnu podršku Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Blinken se u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sastao s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušoluom (Cavusoglu). 



Želja da se napadi Rusije okončaju

Podsjetivši kako su Finska i Švedska podnijele zahtjev za prijem u NATO, Blinken je kazao da je to proces koji će voditi saveznici i partneri. On je rekao da je na današnjem sastanku mnogo zajedničkih tema, uključujući i ruski napad na Ukrajinu.

- Sjedinjene Države, Turska i svi naši saveznici odlučno su pokazali podršku Ukrajini. Želimo da se napadi Rusije okončaju. Zahvalni smo na solidarnosti koju je Turska pokazala i koju smo pokazali u ovom procesu - poručio je Blinken.

Blinken je također naveo da će na stolu biti bilateralni politički i ekonomski odnosi, globalna sigurnost hrane i druga regionalna i međunarodna pitanja.

Čavušolu je rekao da u kontekstu zahtjeva Finske i Švedske za prijem u NATO razumiju njihovu sigurnosnu zabrinutost, ali da je neophodno pozabaviti se i sigurnosnom zabrinutošću Turske.

Turska podržava politiku otvorenih vrata NATO-a

Šef turske diplomatije Čavušolu komentirao je i zahtjeve Finske i Švedske za prijem u NATO.

- Turska podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i prije početka rata u Ukrajini. Također. imamo opravdanu zabrinutost u vezi sa mogućim članstvom ove dvije zemlje u NATO-u. Podržavaju terorističke organizacije.

Postoje i ograničenja za izvoz odbrambenih proizvoda. Izrazili smo svoju zabrinutost, razgovarao sam sa oboje mojih kolega u Berlinu. Razumijemo njihovu zabrinutost za sigurnost, a treba otkloniti i sigurnosne zabrinutosti Turske - poručio je Čavušolu.

On je dodao da je rat između Rusije i Ukrajine još jednom pokazao kako Turska i SAD trebaju još bolje sarađivati kao prijatelji i saveznici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.