UBIJENA U UČIONICI

Djevojčica posthumno nagrađena: Pokušavala spasiti vršnjake tokom pucnjave

Samo je pokušala da pozove policiju, rekao je njen očuh

Ubijena djevojčica Amerie Jo Garza. Twitter

A. K. / CBS News

1.6.2022

Samo nekoliko dana nakon raspusta, 24. maja, učenica četvrtog razreda Amerie Jo Garza ubijena je u svojoj učionici u osnovnoj školi dok je pokušavala da pozove hitnu pomoć tokom masovne pucnjave. 


Rizikovala život

U utorak joj je organizacija izviđačica u južnozapadnom Teksasu posthumno dodijelila jednu od svojih najvećih nagrada jer je rizikovala, i na kraju dala, svoj život kako bi spasila druge, javlja CBS News.

Organizacija izviđačica je desetogodišnjoj Garzi dodjelila Bronzani krst, koji se dodjeljuje “za spašavanje ili pokušaj spašavanja života uz rizik za život izviđača”.


Objava na Twitteru. Screenshot

U intervjuu za CNN, njen očuh Angel Garza govorio je o trenutku kada je otkrio šta se dogodilo njegovoj kćeri. On je medicinar koji je bio na licu mjesta te je naišao na devojčicu koja je bila “prekrivena krvlju od glave do pete”. Mislio je da je povrijeđena i prišao joj da joj pomogne.

- Bila je histerična te govorila da su ubili njenu najbolju drugaricu, da ne diše i da je pokušavala da pozove policiju - rekao je Garza.


Ubijena 21 osoba

Kada je devojčicu pitao kako se zove njena drugarica, ona mu je rekla da je to njegova kćerka. Ispričao je kako je ona dugo željela mobitel i da su joj ga konačno poklonili za rođendan samo dvije sedmice ranije.

- Samo je pokušala da pozove policiju. Dobio sam potvrdu od dvoje učenika u njenoj učionici da je samo pokušavala da pozove policiju. I pretpostavljam da ju je napadač upucao - rekao je, dok je prigrlio fotografiju Amerie Jo na grudima.

Garza je bila prva od 21 osobe koje su ubijene tokom pucnjave u osnovnoj školi Robb.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.