JARNO HABIČT

Predstavnik WHO za Ukrajinu: Do 2. juna broj napada ruskih vojnika na zdravstvene centre porastao na 269

Govoreći o potrebi za obnavljanjem zdravstvenih usluga oštećenih ratom u Ukrajini, Habičt je najavio da je WHO povećao svoj trenutni poziv za donacije

Jarno Habičt. AGENCIJE

A. O.

3.6.2022

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na osiguravanje pomoći od 147,5 miliona američkih dolara za pružanje zdravstvenih usluga civilima u Ukrajini.

Podsjetimo, u Ukrajini i dalje traje rat, koji je počeo 24. februara ove godine.

Rusija je bezrazložno napala teritorij države. 


Napad na zdravstvene centre

Govoreći na konferenciji za novinare u Uredu Ujedinjenih naroda (UN) u Ženevi, predstavnik WHO-a za Ukrajinu dr. Jarno Habičt (Jarno Habicht) govorio je o najnovijem stanju zdravstvenih usluga u Ukrajini.

Naveo je da je do 2. juna broj napada ruskih vojnika na zdravstvene centre u Ukrajini porastao na 269, u kojima je 76 ljudi ubijeno, a 59 povrijeđeno.

Dodao je da su neke zdravstvene zgrade uništene kao posljedica napada, te kazao kako mnoge bolnice i klinike u zonama sukoba ne mogu pružiti zdravstvene usluge onima kojima je potrebna.


Psihička šteta

Ističući također da je rat nanio tešku psihičku štetu ukrajinskom narodu, Habičt je podijelio informaciju da je WHO povećao broj osoblja u zemlji i dao 543 tone medicinske opreme regijama zahvaćenim sukobima.

Govoreći o potrebi za obnavljanjem zdravstvenih usluga oštećenih ratom u Ukrajini, Habičt je najavio da je WHO povećao svoj trenutni poziv za donacije i pokrenuo kampanju donacija vrijednih 147,5 miliona dolara za Ukrajince.

- Od tog iznosa 80 miliona dolara bit će iskorišteno za medicinsku pomoć civilima unutar zemlje, a 67,5 miliona dolara za medicinsku pomoć ukrajinskim izbjeglicama koje su se sklonile u susjedne zemlje - naveo je Habičt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.