ŠPANIJA

Katalonski separatista Pućdemon napustio mjesto predsjednika stranke

Lider katalonskih separatista najavio je početkom maja da se neće ponovo kandidovati za čelo svoje formacije jer je potrebno da lider bude više uključen i da on to ne može da ponudi

Karles Pućdemon: Povlačim se sa mjesta predsjednika stranke. AFP

S. S.

4.6.2022

Nekadašnji lider španske pokrajine Katalonije Karles Pućdemon (Carles Puigdemont), glavna ličnost pokušaja otcjepljenja Katalonije 2017. godine, napustio je mjesto predsjednika svoje katalonske separatističke stranke i na njegovo mjesto treba da bude imenovana Laura Boras poznata kao predstavnik tvrdog krila.

- To je moj posljednji kongres u svojstvu predsjednika stranke Zajedno za Kataloniju (Junts per Catalunya) - rekao je Pućdemon aktivistima okupljenim u francuskom primorskom gradiću Arželes-sir-Mer u blizini granice sa Španijom.

Lider katalonskih separatista najavio je početkom maja da se neće ponovo kandidovati za čelo svoje formacije jer je potrebno da lider bude više uključen i da on to ne može da ponudi.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Marijana Rahoja (Mariano Rajoy) je kao reakciju, suspendovala autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. U međuvremenu je Pućdemon, tadašnji lider te pokrajine, iz Španije pobjegao u Belgiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.