OSNIVAČ WIKILEAKSA

Advokati Žuliana Asanža tužili CIA-u

Tvrde da je CIA sarađivala sa sigurnosnom kompanijom "Undercover Global", koju je angažiralo ekvadorska ambasada u Londonu gdje se Asanž sklonio, kako bi ga špijunirala, kao i njegove advokate, novinare i druge ljude s kojima se susretao

Asanž: Žalio se na odluku britanskog suda da ga izruči u SAD. Twitter

E. Ć. / Hina

15.8.2022

Američki advokati osnivača "WikiLeaksa" Žuliana Asanža (Julian Assange) objavili su danas da su podnijeli tužbu protiv CIA-e i njena bivšeg direktora Majka Pompea (Mike), optuživši ih da su snimali njihove razgovore i kopirali sadržaj s njihovih telefona i računala.

Advokati i dvoje novinara koji su se pridružili tužbi Amerikanci su, a tvrde da im je CIA povrijedila ustavno pravo na zaštitu privatnih razgovora, u ovom slučaju s Asanžom koji je Australac.

Tvrde da je CIA sarađivala sa sigurnosnom kompanijom "Undercover Global", koju je angažiralo ekvadorska ambasada u Londonu gdje se Asanž sklonio, kako bi ga špijunirala, kao i njegove advokate, novinare i druge ljude s kojima se susretao.

Asanžu prijeti izručenje iz Britanije u SAD, gdje je optužen da je 2010. objavio diplomatske dokumente o ratu o Afganistanu i Iraku.

Prema riječima advokata Ričarda Rota (Richard Roth), koji zastupa tužitelje, to znači da je Asanžovo pravo na pravedno suđenje “povrijeđeno, ako ne i svedeno na ništa” jer “vlada zna sadržaj tih razgovora”.

Asanž se žalio na odluku britanskog suda da ga se izruči u SAD gdje mu prijeti do 175 godina zatvora, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.