SARADNJA RUSIJE I SRBIJE

Lavrov se danas sastaje s Vulinom u Moskvi

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istaknuo je da je pitanje Kosova dominiralo pripremama za sastanak

Lavrov i Vulin: Sastanak bi se trebao održati u Moskvi. Arhiv

A. Č.

22.8.2022

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas bi se trebao sastati s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom. Sastanak bi se trebao održati u Moskvi.

Prema ruskom ministarstvu vanjskih poslova, Lavrov i Vulin planiraju razgovarati o saradnji Rusije i Srbije te će govoriti o hitnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, piše ruska agencija Tass.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istaknuo je da je pitanje Kosova dominiralo pripremama za sastanak.

Napetosti su eskalirale na Kosovu krajem maja nakon što je kosovska policija zatvorila punkt na graničnom prijelazu sa Srbijom u sklopu priprema za provedbu zabrane srbijanskih ličnih i registarskih oznaka.

Kao odgovor, Srbi koji žive u sjevernom dijelu Kosova, protestirali su i blokirali glavne prometnice. Kao rezultat međunarodnih napora, Priština je odlučila odgoditi zabranu do 1. septembra.

Evropska unija posredovala je na sastanku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija 18. avgusta, ali razgovori nisu doveli do rezultata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.