NIŽU SE REAKCIJE

Od Gorbačova se oprostili Džonson, Makron, Gutereš i Putin

Generalni sekretar UN-a izrazio je "duboku tugu" i nazvao Gorbačova "jedinstvenim državnikom koji je promijenio tok historije"

Nižu se reakcije na smrt Mihaila Gorbačova. ANADOLIJA

S. S.

31.8.2022

Ruski predsjednik Vladimir izrazio saučešće zbog smrti posljednjeg lidera SSSR-a Mihaila Gorbačova, objavio je Kremlj.

- Vladimir Putin izražava svoju najdublju sućut nakon smrti Mihaila Gorbačova i ujutro će poslati telegram saučešća porodici i bližnjima - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kojeg navodi agencija TASS.

Posljednji sovjetski lider i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je u Moskvi u utorak u 92. godini nakon duge bolesti, objavile su ruske agencije.

"Veliki svjetski vođa"

Generalni sekretar UN-a izrazio je "duboku tugu" i nazvao Gorbačova "jedinstvenim državnikom koji je promijenio tok historije".

- Učinio je više od bilo koga drugoga kako bi potaknuo da se na miran način okonča hladni rat - rekao je u priopćenju Antonio Gutereš.

Dodao je da je "svijet izgubio velikog svjetskog vođu, predanog multilateralizmu i neumornog zagovornika mira."

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zahvalio je Gorbačovu na "angažmanu za mir u Evropi".

Nazvao ga je "čovjekom mira čiji su izbori otvorili put slobodi za Ruse. Njegov je angažman za mir u Evropi promijenio našu zajedničku historiju".

Krasili ga hrabrost i integritet

Britanski premijer u tehničkom mandatu Boris Džonson (Johnson) pozdravio je njegovu "hrabrost i integritet". Rekao je da je njegova "neumorna predanost" primjer danas u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

- Jako me ražalostila vijest o Gorbačovljevoj smrti. Uvijek sam se divio hrabrosti i integritetu koje je pokazao pri okončanju hladnog rata - tvitao je Džosnon.

- U trenutku agresije Putina u Ukrajini, njegova neumorna predanost otvaranju sovjetskog društva ostaje primjer za sve nas - dodao je Johnson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.