OBRATIO SE NA SJEDNICI

Micotakis: Grčka nije prijetnja Turskoj

Mi nismo vaši neprijatelji, mi smo komšije, rekao je grčki premijer

A. O.

24.9.2022

Kirjakos Micotakis: To je jezik agresora. AGENCIJE

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) obratio se na Generalnoj skupštini UN-a. Tom prilikom on je optužio rukovodstvo Turske za potkopavanje mira i stabilnosti u na Sredozemlju.

Poručio je turskom narodu da Grčka nije prijetnja njihovoj zemlji. Turska i Grčka u sukobu su godinama zbog niza pitanja. Samo neka od njih su problem granice, raspodjele energetskih resursa, preleta u Egejskom moru ali i podijeljenog Kipra.


Čudna opsesija

Obje zemlje su saveznice NATO-a.

Micotakis je dodao da tursko vodstvo ima čudnu opsesiju sa njegovom zemljom.

- Prijete da će Turska doći noću, ako tako odluči. To je jezik agresora - dodao je grčki premijer.


Erdoanove optužbe

- Iz UN-a bih se želio obratiti direktno turskom narodu: Grčka ne predstavlja prijetnju vašoj zemlji. Mi nismo vaši neprijatelji, mi smo komšije - rekao je grčki premijer.

Naime, ove napetosti koje traju godinama nedavno su se rasplamsale, jer se Grčka tokom ovog mjeseca žalila NATO-u i Ujedinjenim narodima zbog, kako ih je nazvala, "zapaljivih" izjava turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyip Erdogana).

Osvrćući se na postupanje Grčke prema migrantima koji dolaze s bliskog istoka, Erdoan je ranije optužio ovu državu za "zločine protiv čovječnosti".






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.