FLORIDA

Dramatične scene nakon uragana: Čamci zaglavljeni na ulicama, automobili plutaju zaljevom

Oluja je kuću jednostavno okrenula na krov, puna je vode i mulja

E. Ma.

Tužni prizori

Foto: Instagram


Fort Myers Beach, mirno mjesto na obali Meksičkog zaljeva, postao je epicentar razaranja uragana Iana koji se u srijedu u punoj snazi obrušio na Floridu.

Pete Belinda i njegova supruga ostali su bez ičega. Sa sobom vuku samo kofere.

- To je sve što nam je ostalo - kaže Belinda, uzdrman i vidno umoran.

Puna je vode i mulja

Oluja mu je uništila kuću.

- Jednostavno je okrenula na krov. Puna je vode i mulja. Stvarno ne znamo šta ćemo sada. Pokušavamo se smjestiti kod nekih prijatelja ili porodice na neko vrijeme jer stvarno nemamo gdje otići - rekao je Belinda.

U Fort Mayersu nalaze se samo vozila hitnih službi i pokoji stanovnik koji navrati pokupiti stvari koje nisu uništene. Dio grada koji je najteže stradao, najbliži obali, sveden je na polje ruševina.

Policija je ograničila pristup svima koji ne žive u kvartu, ali snimke iz helikoptera pokazuju razmjere štete. Snažni vjetrovi razorili su drvene kuće, a na nekim mjestima čak nema ni ruševina samo prazna parcela na kojoj je kuća nekad bila.

Rich Gibboni jedan je od onih koji je izgubio dom.

- Voda se popela do drugog sprata - rekao je rezignirano. Sad mu je privremeno utočište u obližnjem hotelu s još dvadesetak mještana.

Moramo opstati, nema druge

U blizini, 72-godišnja Chris Bills i njen suprug čekaju autobus. Oni su turisti kojima je policija dala dva sata da pokupe svoje stvari i isprazne apartman koji su unajmili. Doputovali su iz Engleske da malo uživaju u toplom vremenu i nisu se zabrinjavali upozorenjima o uraganu.

- Nismo mislili da će biti tako jak. Užasno sam se uplašila - kaže Bills.

U susjedstvu koje upravo napuštaju snaga uragana dobro je vidljiva. Ian je na desetke brodica i čamaca pobacao na ulicu, neki su još privezani za odlomljeni dio pristaništa, a automobile odvukao u obližnji zaljev gdje još plutaju.

Gibbonija, međutim, nada ne napušta.

- Moramo opstati, nema druge. Trebat će nam dugo, ali moramo stati ponovo na svoje noge.

Više o temi Uragan

Više o:

Uragan Florida
NA VRH

Podijeli članak na