DVOSTRANAČKA SKUPINA

Američki senatori upozorili Kinu: Nemojte nasilno gušiti proteste, stanovnici žele slobodu

Također pomno pratimo reakciju Komunističke partije Kine (KPK) na njih, navodi se u pismu senatora

Sa protesta u Kini. AP Photo / Ng Han Guan

A. O.

2.12.2022

Gušenje protesta u Kini nanijelo bi iznimnu štetu američko-kineskim odnosima, upozorila je jučer dvostranačka skupina od više od 40 američkih senatora.

Četrdeset i dva senatora, predvođena demokratima Denom Sulivanom (Danom Sullivanom) i Džefom Merklijem (Jeffom Merkleyem) te republikancima Mičom MekKonelom (Mitchom McConnellom) i Todom Jangom (Toddom Youngom), u pismu ambasadoru Kine u Vašingtonu Kin Gengu (Washingtonu Qin Gangu) rekli su da vrlo pažljivo prate proteste u Kini.

- Također pomno pratimo reakciju Komunističke partije Kine (KPK) na njih - navodi se u pismu senatora.


Najoštrije upozorenje

U pismu je istaknuto nasilno gušenje studentskih demonstranata u Pekingu 1989. godine, za koje su rekli da je ubilo stotine, ako ne i hiljade osoba.

- Najoštrije upozoravamo KPK da više ne poduzima nasilno gušenje miroljubivih kineskih demonstranta koji jednostavno žele više slobode. Ako se to dogodi, vjerujemo da će biti ozbiljnih posljedica za odnose SAD-a i Kine uzrokujući im iznimnu štetu - stoji u pismu.

Kinu su posljednjih dana potresli rasprostranjeni protesti protiv najstrožih karantenskih protokola za covid-19 na svijetu, što predstavlja javni prkos bez presedana otkako je predsjednik Sin Đinping (Xi Jinping) preuzeo vlast 2012.


Pravo ljudi

Prije tri decenije, nakon gušenja prosvjeda na Trgu Tiananmen, Sjedinjene Države i mnoge zapadne vlade uvele su sankcije protiv Kine zbog ubistva.

Prošle su godine Sjedinjene Države, Evropska unija, Britanija i Kanada uvele sankcije kineskim dužnosnicima zbog navodnog kršenja ljudskih prava u kineskoj regiji Sinjiang (Xinjiang), što je Vašington (Washington) nazvao genocidom nad manjinskim muslimanima.

U ponedjeljak je Bijela kuća rekla kako podupire pravo ljudi na miran protest u Kini, ali nije kritizirala Peking. Oprezna reakcija demokratske administracije izazvala je kritike republikanaca, ali neki su analitičari ocijenili da je to bio ispravan pristup s obzirom na nestabilne odnose SAD-a i Kine, ali i zbog kineskog narativa koji optužuje "strane sile" da stoje iza konflikta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.