NJEMAČKA MINISTRICA

Berbok: Građani Ukrajine trebaju znati da se mogu osloniti na solidarnost i pomoć Njemačke

Ovaj grad je simbol za apsolutnu suludost ruskog napada na Ukrajinu i za neopisive patnje s kojima su građani Ukrajine, rekla je Berbok

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok. ap

A. O.

10.1.2023

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalene Baerbock) danas je u Ukrajini zagarantovala daljnju pomoć Njemačke u borbi s ruskim agresorom na tu zemlju. Naime, ona je iznenada posjetila Harkov. 

- Građani Ukrajine trebaju znati da se mogu osloniti na solidarnost i pomoć Njemačke - rekla je Berbok nakon dolaska u ovaj grad na istoku Ukrajine.

Berbok, čija posjeta iz sigurnosnih razloga do posljednjeg trenutka je držana u tajnosti, u Harkov je stigla u pratnji svog ukrajinskog kolege Dmitrija Kulebe (Dmytro). 


Simbol za suludost

Berbok je prva članica njemačke vlade koja je otputovala na istok Ukrajine od početka ruskog napada na tu zemlju. Berbok je rekla kako je Harkov simbol napada Rusije na Ukrajinu.

- Ovaj grad je simbol za apsolutnu suludost ruskog napada na Ukrajinu i za neopisive patnje s kojima su građani Ukrajine, posebno ovdje na istoku zemlje, suočeni - rekla je Berbok.

Njemačka šefica diplomatije rekla je kako u zimsku pomoć koju njezina zemlja šalje Ukrajini, osim generatora, ogrjeva i pokrivača, spada i oružje.


Odluka o isporuci

- U pomoć Ukrajini spada i oružje potrebno kako bi se građane oslobodilo od terora ruske opsade - rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova.


Njemačka je prije nekoliko dana donijela odluku o isporuci bojnih oklopnih vozila Marder (Kuna) Ukrajini, ali je vlada istodobno odbila zahtjeve za isporukom tenkova Leopard II.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.