SNIMLJENA I SERIJA

Nestanak tinejdžerke: Vatikan pokreće istragu o slučaju starom 40 godina

Emanuela Orlandi, 15-godišnja kćerka vatikanskog zaposlenika, zadnji put je viđena kako napušta čas flaute u Rimu 22. juna 1983. godine

Porodica Orlandi neumorno se zalagala za istinu. twitter

Piše: E. A.

10.1.2023

Vatikan je u utorak potvrdio da je otvorio istragu o nestanku tinejdžerke prije 40 godina koji je pokrenuo bezbroj teorija i prema kojem je Netflix snimio seriju.

Emanuela Orlandi,15-godišnja kćekra vatikanskog zaposlenika, zadnji put je viđena kako napušta čas flaute u Rimu 22. juna 1983. godine.

Uslijedile su decenije nagađanja o tome šta joj se dogodilo, od teorija da je slučaj povezan sa mafijom, do tajnih službi, Slobodnih zidara i vatikanske zavjere. Međutim, nijedna teorija nikada nije dokazana.

Porodica Orlandi neumorno se zalagala za istinu, a upravo su njihovi zahtjevi djelomično doveli do nove istrage.

Glavni vatikanski tužilac Alesandro Didi (Alessandro Diddi) "otvorio je dosije, dijelom temeljen na zahtjevima porodice", rekao je njegov glasnogovornik u utorak.

Međutim, porodica je rekla da još uvijek čeka detalje o tome što će biti fokus nove istrage.

- Ne znamo šta će Vatikan učiniti i koje dokumente želi pregledati, dokumente istrage rimskih tužitelja ili imaju li dosje koji žele podijeliti. Vatikan nikada do sada ništa nije učinio. Godinama sam tražila da me saslušaju vodeće osobe u Vatikanu, ali nažalost neki ljudi su već mrtvi - rekla je porodična advokatica Laura Sgro.

Jedna od najrasprostranjenijih teorija je da su Emanuelu oteli mafijaši kako bi izvršili pritisak na Vatikan da vrati kredit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.