KONSTANTIN DRUGI

Preminuo posljednji grčki kralj

On je imao hroničnih problema sa srcem i kretanjem, zbog čega je u više navrata bio hospitalizovan u proteklih nekoliko godina

Konstantin Drugi: Postao kralj 1964. godine. AP

E. Ć.

11.1.2023

Posljednji grčki kralj Konstantin Drugi, jedini sin kralja Pavla i kraljice Frederike, preminuo je u 82. godini, javili su grčki mediji.

Konstantin Drugi je imao hroničnih problema sa srcem i kretanjem, zbog čega je u više navrata bio hospitalizovan u proteklih nekoliko godina.

On je postao kralj 1964. godine, kada mu je preminuo otac. Vladao je do 1973. godine, kada je ukinuta monarhija. Njegova vladavina bila je obilježena političkom nestabilnošću koja je kulminirala vojnim udarom 21. aprila 1967. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije bio je prisiljen pobjeći iz zemlje nakon što je vodio neuspješni udar protiv tadašnje vladajuće vojne hunte. U inozemstvu je ostao sve dok nije ukinuta monarhija 1973. godine.

Na referendumu koji je nakon pada hunte 1974. raspisala vlada nacionalnog jedinstva na čelu s Konstantinom Karamanlisom, Grci su po drugi put odbacili monarhiju, čime je Konstantin postao posljednji kralj Grčke. Njemu je Atina poslije oduzela državljanstvo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.