SLUŽBENA POSJETA BEČU

Kurti razgovarao sa Nehamerom: Dijalog Srbije i Kosova treba da proizvede punu normalizaciju odnosa

Kurti je izrazio zahvalnost za doprinos Austrije miru, bezbjednosti i razvoju Kosova i regiona

Albin Kurti i Karl Nehamer. Anadolija

H. J. I.

12.1.2023

Premijera Kosova Albina Kurtija dočekao je u glavnom gradu Austrije, Beču, uz državnu ceremoniju kancelar Austrije Karl Nehamer (Nehammer) nakon čega su održali bilateralni sastanak.

Kurti je izrazio zahvalnost za doprinos Austrije miru, bezbjednosti i razvoju Kosova i regiona, kao i za kontinuiranu podršku Kosovu, saopšteno je iz Vlade Kosova.


Odlični bilateralni odnosi

- Austrija je blizak prijatelj i važan partner Kosova. Pomogla nam je u našim naporima za oslobođenje i mir, zajedno sa austrijskim vojnicima koji su godinama služili u misiji NATO-a na Kosovu, decenijama je podržavala Kosovo, posebno u obrazovnom sistemu - rekao je kosovski premijer.

Razgovarano je o već odličnim bilateralnim odnosima dvije zemlje i mogućnostima njihovog daljeg rasta i jačanja u svim oblastima, sa akcentom na ekonomsku saradnju i trgovinsku razmjenu.

Kurti je pozvao kancelara Nehamera da se pridruži jednoj od brojnih austrijskih privrednih delegacija koje će ove godine posjetiti Kosovo.

Istovremeno Kurti je informisao kancelara Nehammera o dosadašnjem radu Vlade Kosova u okviru programa reformi i agende integracije. 

Dijalog sa Srbijom

On je kancelara obavijestio i o proaktivnom, konstruktivnom i kreativnom pristupu Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom, istakavši da dijalog treba da proizvede dogovor za punu normalizaciju odnosa dvije zemlje uz međusobno priznavanje u centru.

Razgovarano je i o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, te o opasnosti od malignog uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu preko različitih aktera.

Tokom jednodnevnog boravka u Austriji, Kurti će učestvovati i u diskusiji o temi "Zapadni Balkan: centralni dio trajnog mira u Evropi", koju organizuju Diplomatska akademija iz Beča, Austrijski institut za evropsku bezbjednost i politiku i ambasada Kosova u Austriji.

U ovoj zvaničnoj posjeti, zajedno sa Kurtijem je i ministar kulture, omladine i sporta Harjula Ceku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.