BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

GORAŽDE Za projekat obrazovanja odraslih EU izdvaja 180.000 eura

Potpisan sporazum o saradnji više institucija i nevladinih organizacija

Al. B.

25.8.2016

U prostorijama udruženja ALDI u Goraždu potpisan je sporazum o saradnji na realizaciji projekta "Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja".

Sporazum su potpisali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, Udruženja ALDI Goražde, Srednje stručne škole "Džemal Bijedić", Službe za zapošljavanje, Udruženja poslodavaca, Privredne i Obrtničke komore BPK Goražde. Oni će zajednički realizirati projekat čija je ukupna vrijednost 180.000 eura, kojeg će na osnovu sporazuma sa udruženjem ALDI, potpisanog u julu ove godine, finansirati Delegacija EU u BiH.

potpisivanje-2

- Osnovni cilj projekta jeste razvoj programskih i institucionalnih mogućnosti, te unaprijeđenje dostupnosti obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja - kazala je Meliha Gačanin, izvršna direktorica ALDI-a.

Prema njenim riječima, u okviru projekta bit će izrađena Strategija obrazovanja odraslih BPK Goražde, organizirani andragoški seminari za 20 prosvjetnih radnika i inžinjera sa područja Gornjedrinske regije, certificirano 250 osoba osposobljenih za rad, od toga 150 nezaposlenih koji će dobiti odgovarajuće obrazovanje i certifikate i 100 zaposlenih radnika koji će biti certificirani za zanimanje na kojem su trenutno zaposleni bez potrebnih kvalifikacija.

potpisivanje-1

Bit će omogućeno i polaganje majstorskog ispita za 30 osoba koje su zaposlene u kompanijama na području BPK Goražde. Ovi ciljevi, kako je najavljeno, bit će postignuti kroz edukacije i treninge usklađene sa zahtjevima tržišta rada i kroz poboljšanje saradnje poslodavaca, institucija i partnera u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, u cilju smanjenja nezaposlenosti i povećanja mobilnosti radne snage. Projekat će trajati tri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.