BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Radna mjesta za svu nezaposlenu djecu šehida

Potpisan sporazum vrijedan 300.000 KM

Al.B.

12.10.2016

U Goraždu je potpisan sporazum o sufinansiranju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK Goražde. Sporazumom kojeg su potpisale direktorice Federalnog zavoda i Kantonalne službe za zapošljavanje, Helena Lončar i Nafija Hodo, te premijer BPK Goražde, Emir Oković, predviđeno je zapošljavanje oko 60 djece poginulih branitelja.

- Naša obaveza i naše zajedničke aktivnosti odnose se na realiziranje zapošljavanja te populacije i finansijsku potporu u tom smislu. Za ovaj projekat mi smo izdvojili 200.000 KM, a Vlada BPK 100.000 KM. On se treba realizirati u periodu od godinu dana – kazala je direktorica Zavoda za zapošjavanje FBiH, Helena Lončar.

Prema riječima direktorice Hodo, na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK trenutno se nalazi 51 dijete šehida.

- Radi se o 14 osoba sa visokom stručnom spremom, gdje je poticaj 800 KM na period od 12 mjeseci, te 29 osoba sa srednjom stručnom spremom gdje je poticaj 500 KM na period od 12 mjeseci. Ja sam sigurna da će naši poslodavci prepoznati ovaj projekat. Javni poziv će biti objavljen sljedeće sedmice i nadam se da ćemo imati dovoljno aplikanata – precizirala je Hodo.

 Za ovaj projekat bit će izdvojeno 100.000 KM iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja BPK.

- Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti riješiti dugogodišnji problem u našem Kantonu koji se odnosi na zapošljavanje šehidske djece. Ovim putem pozivam sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju uslove po programu zapošljavanja šehidske djece da se odazovu na ovaj poziv i da nam pomognu u realizaciji ovog projekta – poručio je ministar za boračka pitanja, Šemso Muslić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.