BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Postrojenje za tretman otpadnih voda jedan od najzahtjevnijih projekata na Balkanu

Zbog ispuštanja opasnih materija u Industrijskoj zoni "Pobjeda"

A. BAJRAMOVIĆ

9.11.2016

Zbog ispuštanja otpadnih voda iz fabrika u Industrijskoj zoni „Pobjeda“, Podhranjenski potok, koji se u centru Goražda ulijeva u rijeku Drinu, često mijenja svoju boju pa su građani zabrinuti mogu li na njihovo zdravlje utjecati materije koje završavaju u vodi. 

Okolišna dozvola

U preduzećima „Ginex“ i „Pobjeda Rudet“ saznajemo da se najveći dio otrovnih materija odvaja u separatnim odjeljenjima ovih firmi, zbrinjava putem ovlaštenih firmi, ali da stroga pravila zaštite okoliša nisu do kraja ispoštovana. Priča o štetnom utjecaju trebala bi biti okončana naredne godine, dovršetkom postrojenja za obradu tehnoloških voda. Bit će to jedinstven primjer na Balkanu kako preduzeća iz ove oblasti brinu o zaštiti prirode, navode uključeni u projekt.

postrojenje-u-izgradnji4

Postrojenje u izgradnji

Direktorica Munevera Fočo kaže da je emisija štetnih materija u zrak i tlo iz „Ginexa“, propisana rješenjem o izdavanju okolišne dozvole, u granicama dozvoljenih vrijednosti, ali da se u vodu ispušta više od propisanih graničnih vrijednosti. Ovo preduzeće ima dva „izvora“ otpadnih voda - proces izrade inicijalnih eksploziva i hemikalija, odnosno mehaničke i hemijske obrade elemenata. U izgradnju i opremanje vlastitog postrojenja za tretman otpadnih voda „Ginex“ je investirao oko 1,5 miliona maraka.

- Tu je u toku niz eksperimentalnih laboratorijskih tretmana otpadnih voda, ali još nismo dobili zadovoljavajuće parametre. Oborimo određeni parametar, ali se pogorša drugi. Trudimo se da sve što je otrovno zadržimo u našim postrojenjima, da prečistimo vode koje često budu obojene, ali to ne znači da su one štetne za okoliš. Istina, povećava se i obim proizvodnje i količina tih otpadnih voda, tako da je i postrojenje postalo uskog kapaciteta pa moramo raditi na njegovom širenju ili izgradnji novog - kaže Fočo.

munevera-foco1

Fočo: Obim proizvodnje

Dio industrijskih voda iz „Ginexa“ trebao bi biti prečišćen i kroz projekt čiji je nosilac komšijska firma „Pobjeda Rudet“. Rekonstruiran je u ratu devastirani objekt, kupljen i instaliran dio opreme, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Agencije za sliv rijeke Save uloženo oko 1,5 miliona KM, ali nedostaje još 450.000 KM da bi problem tehnoloških voda iz IZ „Pobjeda“ definitivno bio riješen.

- Potreban nam je još dio opreme te povezivanje postrojenja s pogonima koji isporučuju otpadne vode. Očekujemo da ćemo u idućoj godini završiti i tu fazu. Svi mi s ovog lokaliteta smo oslonjeni na izvoz i ne preostaje nam ništa drugo osim da to uradimo, jer smo uvjetovani i našim partnerima i dozvolama. Ovaj projekt tretmana otpadnih voda će biti jedan od najzahtjevnijih na području Balkana i mislim da će biti školski primjer za institute, univerzitete i sve ljude koji se bave ovim poslom, jer ćemo pokazati kako se o ekologiji u ovakvim uvjetima vodi računa - ističe direktor kompanije „Pobjeda Rudet“ Muhamed Hubanić.

muhamed-hubanic

Hubanić: Potrebna oprema

Bez incidenata

Nekada jedinstveno preduzeće „Pobjeda“ 1951. godine izgradila je vojska. Decenijama su u Podhranjenski potok ispuštani teški metali, nitrati, sulfati i hloridi. Nije poznato da je neko istraživao utjecaj na biljni i životinjski svijet, ali nisu zabilježeni ni ekološki incidenti niti pomori ribe. 

Uključeno Ministarstvo privrede

Od početka je u ove projekte uključeno i Ministarstvo privrede BPK Goražde. 

- Rezultat ulaganja bi trebala biti potpuno čista voda, oslobođena teških metala i hemijskih elemenata iz procesa proizvodnje - kaže ministar Meho Mašala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.