GORAŽDE

Godinu i po nakon potpisivanja ugovora, opet mole građane za strpljenje

Al. B.

27.4.2018

Više od godinu i po nakon što je na svečanoj sjednici Vijeća, na Dan oslobođenja Goražda, s načelnikom Muhamedom Ramovićem potpisao ugovor o izgradnji sanitarne deponije otpada na Trešnjici, u Goraždu se pojavio Seena Jaberi, predsjednik "Bahrein Managment Centra", te obećao da će investicija od oko 43 miliona KM u projekt kojim bi se riješio gorući problem građana, biti realizirana „pa makar mi to bilo zadnje što će uraditi u životu“.

On je kazao da je investitor iz Katara zbog situacije u toj zemlji odustao od ulaganja, te da su u toku pregovori s partnerom iz Francuske.

– Bez obzira na probleme, mi nismo odustali od ovog projekta. Našu ozbiljnost smo pokazali tako što smo oko milion KM potrošili na troškove u BiH, a naši inžinjeri rade na strukturi deponije i njenom izgledu – kazao je Jaberi.

Kupljeno je zemljište na Trešnjici, započeta izgradnja puta, dobivene neophodne dozvole i saglasnosti, kazao je gradonačelnik Ramović, dodajući da je, zbog kašnjenja, 100.000 KM naplaćeno od investitora.


I dok se čeka na pompezno najavljivani projekt, postojeću deponiju u Šišetima inspekcija je u nekoliko navrata zatvarala, upozoravajući na alarmantnu situaciju sa zagađenjem okoliša.

Zbog činjenice da je ugovor 2016. godine potpisan u finišu predizborne kampanje, da godinu i po poslije rješenje nije ni na vidiku, a novi poziv da se strpe građanima dolazi opet u izbornoj godini, jedan broj gradskih vijećnika sumnja u namjere potpisnika.

Upozorili su da sadašnja deponija predstavlja ekološku bombu i ugrožava zdravlje građana i da vremena za čekanje više nema.

Preciznih informacija kada će sredstva biti osigurana i početi radovi na sastanku u Gradskoj upravi Goražda, nije bilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.