PREVENCIJA ZDRAVLJA

Dan ružičaste vrpce obilježen u Goraždu

Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma

Arhiv

Fena

6.10.2018

Članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ u Goraždu su danas obilježile Dan ružičaste vrpce.

Predsjednica ovog udruženja Rahima Kadrić govori da je riječ o humanitarnoj akciji koja se održava svakog oktobra iz godine u godinu. Cilj je upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, čime se povećavaju šanse za izlječenje.

Podjelom ružičastih vrpci koje simboliziraju borbu protiv karcinoma te edukativnih brošura, volonteri i članice Udruženja „Biser“ žele skrenuti pažnju građanima na važnost omogućavanja mamografskih pregleda, kao i zdravstvenu zaštitu žena.    

- Najbitniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju i same žene. Samoporegled dojke trebao bi biti rutina svake žene nakon 25 godine. Mi se ne ograničavamo samo na ovaj mjesec, jer ova je opaka bolest vodeći uzrok smrti kod žena jer u svijetu godišnje oboli više od milion žena. Zbog toga na razne načine nastojimo upozoriti javnost na značaj redovnih pregleda - ističe predsjednica Udruženja „Biser“.

Oktobar kao mjesec borbe protiv karcinoma obilježava se od 1985. godine, otkad udruženja zajedno s ljekarima i vladama u cijelom svijetu nastoje djelovati zajedno da bi podigli svijest o ovoj opakoj bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.