REAKCIJE

Od žrtve se nastoji napraviti agresor, posegnut ćemo za drugim metodama

Do sada je optuženo 15 pripadnika ARBiH iz Goražda

A. Bajramović

Al. B.

24.10.2018

Fondacija „Istina za Goražde“ zahtijeva od gradskih i kantonalnih vlasti u Goraždu da poduzmu mjere da bi zločini počinjeni za vrijeme opsade Goražda dobili sudski epilog te izražava ogromno nezadovoljstvo zbog pasivnosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na svim nivoima, jer ni 23 godine od završetka rata niko za njih nije ni optužen.

- U vremenima krize morala, nerada, neodgovornosti, nestručnosti, veoma izražene korupcije, kriminala i nepotizma u državi BiH, istina se na sve načine nastoji iskriviti i od žrtve se pokušava napraviti agresor. 

Upozoravamo na veoma teško psihološko stanje stanovnika ovog prostora, koje je uzrokovano velikom nepravdom, te opominjemo nadležne državne organe da ćemo posegnuti za drugim metodama i sredstvima kada su u pitanju istina i pravda. Mi ćemo spremno, organizirano i direktno vršiti pritisak na organe i institucije da bi bili procesuirani oni koji su počinili zločine na ovim prostorima – saopćeno je nakon sjednice Upravnog odbora Fondacije.

Zbog navodnih ratnih zločina do sada je optuženo 15 pripadnika ARBiH iz Goražda, više od 150 ih je saslušavano pred Tužilaštvom RS, a četiri pripadnika nedavno su i osuđena na ukupno 29 godina zatvora. Na sjednici su razmatrane i aktivnosti na podršci optuženima, kao i članovima njihovih porodica, te je upućen poziv pojedincima i institucijama da pomognu rad Fondacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.