KANTONI

Zbog podjele u Klubu poslanika SDA imenovanje mandatara u BPK još na čekanju

Troje poslanika ove stranke ostalo uz ranije partnere iz Liberalne stranke i SBiH

Edita Velić. Al. B.

Al. B.

7.3.2019

Kolegij, koji je zasjedao bez prisustva predstavnika klubova SDA i Liberalne stranke, za 13. mart je zakazao prvu redovnu sjednicu Skupštine BPK Goražde. Prema riječima predsjedavajuće Edite Velić, na dnevnom redu naći će se izmjene Ustava BPK Goražde, inicirane promjenom statusa Općine u Grad Goražde.

Poslanici bi trebali razmatrati i prijedlog odluke o utvrđivanju prava na zdravstveno osiguranje osoba koje nisu osigurane po drugom osnovu, prijedlog strategija obrazovanja odraslih, odnosno razvoja poljoprivrede, izvještaje o radu Pravobranilaštva BPK i Nezavisnog odbora te informaciju o stanju kriminaliteta. 

- Usvojili smo i zaključak kojim od Vlade BPK tražimo da u skupštinsku proceduru što hitnije uputi Prijedlog budžeta za 2019. godinu, a od poslanika srpske nacionalnosti zatražili smo odgovor šta je potrebno učiniti kako bi i oni ispoštovali svoje obaveze i konstituirali Klub Srba u Skupštini, kao jedini koji još nije formiran – kazala nam je Velić. 

Imenovanje mandatara Vlade BPK Goražde još je na čekanju, jer je Klub poslanika SDA podijeljen nakon što su dvojica poslanika sa kolegama iz Građanskog bloka formirala novu skupštinsku većinu, a troje poslanika ove stranke ostalo uz ranije partnere iz Liberalne stranke i SBiH. 

- Na ovoj sjednici nije predviđeno imenovanje mandatara Vlade BPK, jer očekujemo da Klub poslanika SDA dostavi prijedlog kandidata za mandatara. Prema informacijama koje trenutno imamo, to bi trebalo biti riješeno u narednih sedam dana, tako da nije isključeno da dnevni red sa ovom tačkom ne bude dopunjen na samoj sjednici – ističe Velić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.