ODLUKE

Poznata imena kandidata za mandatara i većinu ministara u Vladi BPK

Do kraja sedmice trebala bi biti održana i vanredna sjednica Skupštine

Vlada BPK

Al.B.

23.4.2019

Kadrovska komisija SDA dala je saglasnost da Aida Obuća bude imenovana za mandatarku nove Vlade BPK Goražde, dok bi ministri zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba, odnosno pravosuđa, uprave i radnih odnosa trebali biti Eniz Halilović i Nataša Danojlić. 

Kako nam je rečeno u Nezavisnoj bh. listi, ova stranka je za ministra finansija predložila Šemsa Muslića, a za ministra urbanizma, prostornog uređenja i zaštitu okoliša Bojana Krunića. 

Stranka za BiH za ministra za boračka pitanja predlaže Edina Aganovića, dok bi Mensad Arnaut u ime zajedničkog kluba poslanika A-SDA i Nezavisnog bloka trebao biti imenovan za ministra privrede. Goraždanska priča za ministricu unutrašnjih poslova predlaže Nizamu Rišljanin, dok će ime kandidata za ministra obrazovanja, poziciju koja je koalicionim sporazumom pripala Demokratskoj fronti, trebalo biti poznato naknadno. 

Kako je novinarima kazala predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić (DF), do kraja sedmice trebala bi biti održana i vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se imenovati nova Vlada BPK.

Novu parlamentarnu većinu u BPK Goražde čine SDA, NBL, DF, SzBiH, Goraždanska priča i A-SDA/NB i SBB, dok su u opoziciji SDP i Naša stranka te Liberalna stranka koja je do sada bila dio vlasti. Iz Liberalne stranke upućeno je pismo na adrese svih institucija vlasti, ambasada i međunarodnih organizacija, u kojem se navodi da su dosadašnje odluke vezane za proces uspostave vlasti nezakonite. 

Klub poslanika LS u Skupštini BPK ima četiri poslanika, od kojih su dva srpske nacionalnosti. 

– Trenutno je LS onemogućena da učestvuje u formiranju vlasti, a Klub Srba je, također, onemogućeno da bude u rukovodstvu Skupštine BPK Goražde – navode iz ove stranke.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.