GORAŽDE

Roditelji očekuju da ustanovu preuzme Grad ili će organizirati proteste

U vrtiću trenutno boravi 55 djece, 23 djece s poteškoćama u razvoju koristi usluge resursne sobe u njegovom sastavu, a više od 100 djece na listi je čekanja prijema

Hoće li mališani od 31. decembra ostati bez predškolskog obrazovanja. A. Bajramović

A. Bajramović

31.10.2019

Veliku zabrinutost roditelja izazvala je odluka organizacije SOS Dječija sela BiH da zatvori vrtić u Goraždu, a posebno stav gradskih vlasti da ne prihvate ponudu i taj vrtić pripoje vrtiću „Sunce“, čiji je osnivač Grad Goražde.

Riješiti problem

Zemljište na kojem je sagrađen vrtić organizaciji SOS Kinderdorf ustupljeno je 1999. na period od 99 godina. Zbog finansijskih problema donesena je odluka da ustanova 31. decembra prestaje s radom, a prema posljednjoj ponudi, ova međunarodna organizacija bez naknade bi Gradu Goraždu ustupila svoj objekt na period od deset godina.


Škamo-Žerić: Zabrinuti smo. A. Bajramović

- Grupa roditelja iz Vijeća roditelja vrtića već nekoliko mjeseci pokušava pronaći pravo rješenje, kako bi se riješio problem djece koja su trenutno u vrtiću i djece na listi čekanja. Mi smo zabrinuti, jer djeca sa 31. decembrom ostaju bez brige i predškolskog obrazovanja – kaže Amela Škamo-Žerić, jedna od zabrinutih majki. 

Ovakav apel u otvorenom pismu, osim medijima, roditelji su uputili i Gradskom vijeću, tražeći vanrednu sjednicu, a nezvanično se čuju i najave organizacije protesta, pa čak i prijedlozi da se mališani, po definitivnom zatvaranju vrtića, dovedu pred Gradsku upravu.

Ramović: Poslali smo pismo. A. Bajramović

U vrtiću trenutno boravi 55 djece, 23 s poteškoćama u razvoju koristi usluge resursne sobe u njegovom sastavu, a više od 100 mališana na listi je čekanja prijema. Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović tvrdi da je SOS prošle godine poslao pismo namjere u kojem nudi preuzimanje imovine i uposlenih, bez vremenskih ograničenja. Gradsko vijeće 28. oktobra je ovlastilo gradonačelnika da potpiše takav sporazum.

Promijenili odluku

– Ove godine oni su, ne znamo zašto, promijenili svoju odluku. Novi ugovor koji su ponudili, a radi se o roku od deset godina, mi ne možemo prihvatiti. Poslali smo i pismo i očekujemo da nas pozove rukovodstvo ove organizacije u Beču i očekujemo da nastave svoje djelovanje ili neki drugi način da se ovo riješi. Ako su mogli dati Mostaru, Bihaću, zašto se to nije desilo i u Goraždu  – kaže Ramović.

On dodaje da se uporedo traži nova lokacija, ali da nije siguran hoće li problem biti riješen do kraja godine.

Potreban još jedan

– Ovom gradu potreban je još jedan vrtić, a ne zatvaranje postojećeg. Smatramo da bi to doprinijelo intenziviranju odlaska mladih ljudi, pad nataliteta. Koji bi to gradonačelnik, koji bi gradski vijećnik dopustio da se u njegovom mandatu zatvori jedan vrtić u gradu – ističe Škamo-Žerić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.