GORAŽDE

Okončan proces akreditacije i certifikacije timova porodične medicine

Projekt je finansirala Gradska uprava

Piše: Al. B. / Avaz.ba

25.12.2019

Edin Čengić. Al. B.

U Domu zdravlja "Isak Samokovlija" u Goraždu organizirana je skromna svečanost povodom završetka procesa akreditacije ustanove i certifikacije timova porodične medicine. Ovo je prva zdravstvena ustanova iz BPK koja je, kroz proces Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) FBiH, ispunila zakonsku obavezu, koja podrazumijeva uspostavljanje sistema sigurnosti, odnosno da osoblje koje je obučeno i ima odgovarajuću opremu i prostor za rad, pruža usluge po tačno određenim standardima i procedurama. 

- U isto vrijeme smo završili i akreditaciju, koja je dokaz kvaliteta, da se u ustanovi radi bolje nego što je to prosjek. Taj proces je trajao godinu, vršila se edukacija pacijenata, nas samih te tzv. kliničke revizije u kojima se kroz kartone gleda jesu li pacijenti dobili sve usluge koje njihovo zdravstveno stanje zahtijeva. Urađeno je i niz tehničkih stvari, kao što je prilagođavanje ambulanti, prilaza i parking-prostora za pristup osoba s invaliditetom, izdavanje brošura na Brajevom pismu. Sretan sam i ponosan zbog toga, posebno zbog naših pacijenata, koji sada mogu biti sigurni da u ovoj ustanovi imaju obučeno osoblje, opremu i da se poštuju procedure u radu – kazao nam je Edin Čengić, direktor Doma zdravlja "Isak Samokovlija", kojem je prije nekoliko dana na "Danima kvaliteta u zdravstvu" uručeno i posebno priznanje AKAZ-a za izvrsnost u kategoriji menadžera akreditirane zdravstvene ustanove.

Troškove akreditacije ustanove i certifikacije osam timova ambulanti DZ finansirala je Gradska uprava, koja je u proteklom periodu osigurala i sredstva za nabavku vozila te za adaptaciju prostora laboratorija i fizikalne terapije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.