POMOĆ GRAĐANIMA

Prvi aparat za budući hemodijalizni centar donirala Kina

Đi Ping susreo s premijerkom Aidom Obućom i ministrima u Kantonalnoj vladi

Piše: Al. B. / Avaz.ba

10.3.2020

Đi Ping posjetio Goražde - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Đi Ping prvi put je posjetio BPK Goražde, gdje se susreo s premijerkom Aidom Obućom i ministrima u Kantonalnoj vladi. 

Ambasador Ping obišao je i prostor u Kantonalnoj bolnici u kojem će, nakon adaptacije, biti uspostavljen hemodijalizni centar za pacijente iz ovog kantona, koji zbog procesa dijalize putuju nekoliko puta sedmično u stotinjak kilometara udaljeno Sarajevo. 

- Ovo je moja prva posjeta BPK Goražde i osjetio sam gostoljubivost premijerke i svih ministara. Veoma sam zahvalan na tome. Kineska ambasada je donirala jedan hemodijalizni aparat Kantonalnoj bolnici, ali to je sitnica, znak prijateljstva kineskog naroda. Efikasnost i transparentnost ove vlade na mene su ostavili dubok utisak i nadam se da ćemo u budućnosti imati puno intenzivniju saradnju, kojom ćemo produbljivati prijateljstvo između naša dva naroda – kazao je ambasador Ping, koji smatra da su ekonomija i kultura oblasti u kojima ima najviše mogućnosti za povezivanje i saradnju Kine i BiH.

Prema riječima premijerke Obuće, Ambasada Kine prva se odazvala pozivu Vlade BPK da pomogne uspostavu hemodijaliznog centra, koji bi značajno olakšao svakodnevni život pacijenata s oboljenjem bubrega iz ovog dijela BiH.

– U narednom periodu ćemo imati još sličnih donacija jer su mnogi prepoznali važnost ovog projekta. Kantonalna bolnica u petak je raspisala tender za odabir izvođača radova rekonstrukcije i adaptacije centra unutar bolnice. Procedure su u toku, sve se radi onako kako zakon nalaže, nadam se da će prijava biti dovoljno da se taj postupak okonča i da onda krenemo raditi – ističe Obuća.

Vrijednost prvog doniranog aparata za hemodijalizu je oko 30.000 KM. Inače, na području BPK živi petnaestak pacijenata koji su zbog otkazivanja funkcije bubrega prinuđeni iscrpljujući postupak dijalize prolaziti u UKC Sarajevo, a njihovo zdravstveno stanje dodatno narušavaju naporna putovanja više puta sedmično. Zbog toga im, kako su nam kazali, svaki dan čekanja na uspostavu centra u Goraždu traje kao godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.