NEFORMALNA GRUPA GRAĐANA

Podnesena krivična prijava protiv odgovornih za izgradnju zida na Drini

Prijava je podnesena nakon što je nedavno Federalno ministarstvo prostornog uređenja poništilo urbanističku saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda

Poništena urbanistička saglasnost. Arhiv

Piše: Al. B.

14.11.2020

Neformalna grupa građana ”Spasimo Drinu” predala je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Goražda, rukovodioca Službe za prostorno uređenje Grada Goražda i ostalih osoba koje su sudjelovale u realizaciji projekta izgradnje obaloutvrde na rijeci Drini.  

Prijava je podnesena nakon što je nedavno Federalno ministarstvo prostornog uređenja poništilo urbanističku saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u centru Goražda. Za izdavanje ovih dokumenata nije bila nadležna Gradska uprava, već Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Zbog izgradnje zida na obali Drine u naselju Luka građani su organizirali potpisivanje peticije i nekoliko protestnih šetnji, izražavajući ogorčenje zbog toga što su ih graditelji betonskog zida ne samo fizički odvojili od Drine već su im onemogućili i pogled na rijeku.


Izgradnja obaloutvrda na Drini finansirana je kreditom Svjetske banke posredstvom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBIH. Od početka je sporan dio obaloutvrde na desnoj obali, izgrađen u obliku betonskog zida u dužini od oko 400 metara.

- Ističemo da ćemo cijeli slučaj netransparentne gradnje obaloutvrde u gradu Goraždu predati u SIPU i FUP, te da ćemo o svim odlukama nadležnog tužilaštva blagovremeno obavještavati javnost - saopćili su iz neformalne grupe "Spasimo Drinu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.