HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U Neumu međunarodni simpozij o reformama i aplikaciji za članstvo u EU

Na trodnevnom skupu će brojni stručnjaci i članovi akademske zajednice

Fena

26.5.2016

Provedba Refomske agende je neminovnost, neće biti lako i svako će se tom procesu, bez kojeg nema budućnosti BiH, morati prilagođavati - jedna od poruka s međunarodnog simpozija "A2A" o Reformskoj agendi i aplikaciji za prijem u članstvo EU, koji je u organizaciji konsultantske kuće Revicon počeo danas u Neumu.

Na trodnevnom skupu će brojni stručnjaci i članovi akademske zajednice iz BiH i regiona, poduzetnici i predstavnici međunarodnih institucija razgovarati o ključnim refomskim procesima koje čekaju BiH na putu ka članstvu u EU.

-Pred nama je dug put, koji će izazvati bolne rezove i nezadovoljstva, ali je to put kojim smo mi odlučili da idemo i to je jedini put da opstanemo - ocijenio je na otvaranju simpozija direktor konsultantske kuće Revicon Marin Ivanišević.

Nekeod tema o kojima će biti razmijenjena mišljenja u okviru ekspertskih sesija su refome poreznog sistema i sektoru osiguranja, situacija u javnom i realnom sektoru te modeli i mogućnosti finansiranja iz sredstava finansijskih institucija.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain smatra da je BiH sada na prekretnici i da mora ići gdje i Evropa, jer nema alternative, "a što prije to shvatimo biće nam lakše".

-Edukacija i samoobrazovanje je od ključno interesa, te je bitno da svi zajednički i konstantno razvijamo našu svijest i spremnost za tu reformu - naglasio je profesor Šain.

Ocijenio je da je "radna tematika" u okviru Reformske agende najosjetljivija i najbolnija te da je tržišni odnos nešto na što se svi mi moramo naviknuti.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić kaže da je Reformska agenda zamišljena da olaška poslovanje unutar BiH, ali ocjenjuje da u praksi to nije tako.

Poslodavci su mišljenja da se ne može govoriti o reformi ukoliko se, kako navodi, ne rasterete troškovi rada i ne smanje opterećenja u realnom sektoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.