HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

BH. LJEPOTE Kulturno blago, rafting, planine, kupališta oduševljavaju turiste

Konjic je općina koja ima najbolju perspektivu za razvoj turizma

M. HODŽIĆ

2.9.2016

Općina Konjic prepoznata je kao općina koja ima najbolju perspektivu za razvoj turizma. Kulturno-historijsko naslijeđe, rafting, tranzitni, kupališni i planinski turizam, uz sve prirodne ljepote kojima ova općina, najveća u BiH, obiluje, samo su dio potencijala koji Konjic ima. 

Načelnik općine Emir Bubalo kaže da se o turizmu, kao i o mogućnostima i perspektivama razvoja počelo malo više razmišljati i stavljati u žižu interesiranja obnovom Kamene ćuprije u Konjicu te postepenom izgradnjom stare jezgre grade, oko koje je počeo jedan potpuno novi život. 

Titovo sklonište

- Planski su pravljeni restorani, hoteli i drugi objekti. Otvorena je i Visoka škola za menadžment i turizam. Turističke agencije koje su u privatnom vlasništvu trude se da profesionalno rade svoj posao, pri tome istovremeno radeći na svojoj edukaciji i usavršavanju za poslove turizma - kaže Bubalo.

Ističe da Konjic ima nešto originalno i jedinstveno u svijetu, a to je Muzej drvorezbarstva iz porodice Mulić te drvorezbarstvo porodice Nikšić, koji svake godine osvajaju prestižne nagrade iz ove oblasti na svjetskim sajmovima.

- Tu je i popularno nazvano Titovo sklonište, jedan od rijetkih objekata u svijetu. Uz sve ovo da pridodam rafting rijekom Neretvom u dužini od 21 kilometar kroz veličanstvene kanjone, koji je doživio potpunu ekspanziju na ovim prostorima, mogućnost planinarenja na Prenju, planini surovoj, gordoj i prelijepoj, gdje se snijeg zadržava tokom cijele godine - dodaje Bubalo.

Nekropola stećaka

Posebno ističe planinske biciklističke ture, koje su uvrštene u svjetske biciklističke destinacije, sa stazama koje su povezane kružnom turom od Konjica, planinom Visočicom, Bjelašnicom, do Lukomira, atraktivnog sela, jedinog naseljenog mjesta na nadmorskoj visini od 1.465 metara.

- Izdvojit ću uvrštavanje stećaka na listu svjetske baštine UNESCO-a, među kojima je i nekropola Biskup Grčka glavica te će, siguran sam, i taj podatak biti značajan dodatak razvoju turizma - naglašava Bubalo.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.