HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Razmatra se mogućnost uspostave zračne linije Mostar-Krk

Ilustracija

Fena

17.11.2017

Delegacija Primorsko-goranske županije Republike Hrvatske, predvođena županom Zlatkom Komadinom, sastala se danas u Mostaru s gradonačelnikom tog grada Ljubom Bešlićem i njegovim saradnicima, a na sastanku je razgovarano o prekograničnoj suradnji, kandidaturi Mostara za Evropsku prijestonicu kulture te uspostavi zračne linije Mostar-Krk.

Govoreći o prekograničnoj saradnji, gradonačelnik Bešlić podsjetio je na Program prekogranične saradnje IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora 2014-2020. putem kojeg se s navedenim zemljama može sarađivati i koristiti evropske fondove, ali i Jadransko-jonski program transnacionalne saradnje (ADRION) u koji je uključeno osam zemalja.

- Današnji susret bio je prilika da se pokrenu određene inicijative, da se naši saradnici nađu i da možda pokrenu neke projekte koji su komplementarni i koji nam mogu pomoći - kazao je Bešlić u izjavi novinarima nakon sastanka.

Bešlić je dodao da se tokom sastanka rodila ideja o povezivanju krčke i mostarske zračne luke.

- Poseban naglasak susreta bio je na aplikaciji Grada Mostara za Evropsku prijestonicu kulture, u čemu bi Grad Rijeka svojim iskustvom uvelike mogao pomoći. Aplikaciju želimo raditi ove godine, a iskustva Rijeke u samoj dokumentaciji bit će dragocjena za nas. S naše strane učinit ćemo sve da iskoristimo sva prijateljstva koja su nam na raspolaganju kako bi napravili aplikaciju koja će biti najbolja - kazao je Bešlić.

Župan Komadina kazao je kako je prostora za saradnju između njegove županije, grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije mnogo, na ekonomskom, turističkom i kulturnom planu.

Govoreći o kandidaturi Mostara za Evropsku prijestonicu kulture i riječkoj pomoći, Komadina je istaknuo kako je Mostar kao i Rijeka multikulturalna sredina te kako je siguran da će gradonačelnik Rijeke rado prihvatiti da iskustvo kandidature svoga grada podijeli s Mostarom.

Hrvatski župan izrazio je spremnost podijeliti sva iskustva i u prekograničnoj saradnji te je pozvao na još bolji svaki drugi oblik saradnje.

Pohvalio je saradnju mostarskog i riječkog univerziteta, a posebno se osvrnuo na turizam kazavši kako je ove godine Hrvatsku posjetilo 400.000 turista iz BiH, koji su prema njegovim riječima, posebno dragi prijatelji i gosti.

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici delegacija Primorsko-goranske županije sastala se s premijerom Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenkom Hercegom i saradnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.